Noi aeronave au ajuns în România! Urmează noi exerciții sub comanda NATO: Misiunile contribuie la la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare

Ministerul Apărării informează că trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane au aterizat joi, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, adăugând că acestea, împreună cu 60 de militari, vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda Alianței Nord-Atlantice.

”Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declaraţiei comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliţie aeriană. Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare”, a transmis Ministerul Apărării.

Soldații americani vin în Europa pe bandă rulantă

În același timp, soldați ai Regimentului 2 Cavalerie, o escadrilă cu vehicule Stryker, staționați în Germania, au fost mobilizați în România. Soldații Diviziei XVIII Aeropurtate, brațul administrativ al Diviziei 82, s-au instalat în Germania.

Trebuie menționat faptul că, pe lângă soldații care se mobilizează în Europa, sursa citată mai precizează că aproximativ 80.000 de soldați americani sunt deja pe continent, inclusiv cei staționați permanent acolo, cum ar fi Brigada 173 Aeropurtată din Italia și trupele care se rotesc ca parte a misiunilor preplanificate care implică în mare parte antrenamente ale aliaților din NATO.

În ciuda mobilizărilor din ultimele săptămâni însă, SUA își menține ideea. Mai exact, președintele Joe Biden a exclus posibilitatea ca trupele americane să lupte în Ucraina, care nu este membră a NATO.

Au fost făcuți și pași în acest sens. Astfel, weekend-ul trecut, 160 de soldați din Garda Națională din Florida, care se aflau într-o misiune de antrenament în Ucraina, au fost scoși din țară, prevenind o potențială confruntare cu trupele ruse.

Se fac antrenamente cu rachete

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat joi că în prezent, în România, se desfășoară un antrenament al rachetiştilor navali. Astfel, în această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia.

Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN.

„Instrucţia rachetiştilor navali!

Implicaţi în pregătirea trecerii pe noile sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă, care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române în anul 2024, rachetiştii navali din cadrul Divizionului 508 Rachete de Coastă se instruiesc zilnic pe detaşamentele mobile de lansare.

În această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia. Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN. Conştienţi de faptul că de munca fiecăruia dintre ei va depinde succesul misiunilor de foc, militarii implicaţi au dat dovadă de profesionalism în abordarea fiecărui aspect din procesul de pregătire.

Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare, pe timp de zi, în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice.”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, pe pagina oficială de Facebook.