Guvernul a adoptat în aceste zile o propunere legislativă care reglează situația pensiilor militare de stat. În acest mod, polițiștii și militarii care au îndeplinit vârstă standard de pensionare vor putea de acum înainte să își prelungească activitatea cu o perioada între 3 și 5 ani, conform documentului votat de Executiv.

Cei care sunt eligibili pentru această facilitate sunt militarii și polițiștii care au împlinit vârstă standard de pensionare pentru limita de vârstă, și au o vechime efectivă de cel puțîn 25 de ani, din care cel puțîn 15 reprezintă vechimea în serviciu.

„Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au împlinit vârstă standard de pensionare prevăzută de prezența lege pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea acestei vârste, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin, urmând că pentru fiecare an să primească un sport de 2% la salariul lunar brut”, a declarat senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, inițiatorul proiectului.

În plus, aceeași lege mai prevede faptul că, de acum înainte, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Astfel, polițiștii și militarii nu vor mai putea ieși la pensie înainte de 50 de ani.

Totodată, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite în lege și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.