Românii au intrat în alertă maximă după ce pe reţelele sociale a început să circule un mesaj care vorbea despre apropierea de România a unui nor radioactiv. Informația i-a pus pe mulți pe jar mai ales că în urmă cu câteva zile a avut loc un incident nuclear în nordul Rusiei.

”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia” – se spunea în mesajul respectiv. Acesta era însoţit de un link trimiţând la o hartă actualizată în timp real. Harta respectivă, realizată de serviciul științific intern al Comisiei Europene, indică media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a reacționat promt și a atras atenția asupra acestei informații. Sub îndemnul „Atenție la fake news”, instituția indică că  harta este disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparține Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub – Joint Research Centre), serviciul științific intern al Comisiei Europene.

Harta reflectă media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa.

„Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile.

Harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare.

Statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Mai mult, respectiva hartă nu are funcția unui sistem de alertă timpurie pentru incidente de acest fel. Pentru asemenea situaţii există un sistem la nivelul UE, sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE), iar statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Or, în ECURIE nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă”, arată cei de la Reprezentanţa Comisiei Europene în România.