ANMDM face aceste precizări, într-un comunicat publicat vineri, în contextul unui articol din presa americană cu privire la paracetamol şi indică faptul că acest material nu aduce elemente suplimentare faţă de informaţiile deja cunoscute şi implementate în prospectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europeană.

Astfel, ANMDM arată că sunt prezentate informaţii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de patru ore, administrate la nevoie), despre doza maximă recomandată (pentru adulţi – 4 g, pentru copiii cu vârste între 6 şi 12 ani – 60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile (erupţii, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoza cu faringită şi febră – neaşteptat, afectare hepatică, colică renală; iar la doze mari şi tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţa renală cronică).

ANMDM subliniază că informaţiile despre medicament precizează, de asemenea, riscul de afectare hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente.

“Sunt informaţii detaliate, armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, care subliniază, ca de altfel în cazul tuturor prospectelor destinate utilizatorului, faptul că nu există medicamente fără reacţii adverse, chiar dacă nu apar la toate persoanele. ANMDM atrage atenţia asupra importanţei pentru sănătatea fiecărui pacient, de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cât posibil, apariţia reacţiilor adverse”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Cuprariu, a declarat că trebuie respectată doza zilnică recomandată de paracetamol de 1-2 comprimate pe zi fără a se depăşi 4 grame pe zi.

“Americanii mai trag un semnal de alarmă după ce şi anul trecut semnalaseră acelaşi lucru. Riscurile sunt cunoscute. Nu trebuie folosit paracetamol în combinaţie cu alcoolul. Este recomandat ca cei care au avut probleme hepatice să nu folosească acest medicament. Există riscul apariţiei leziunilor hepatice”, a spus Anca Cuprariu.

Potrivit acesteia, medicii români sunt prudenţi când recomandă dozele de paracetamol.  “Nu se retrage de pe piaţă paracetamolul. Sunt cunoscute de mai multă vreme informaţiile cu privire la paracetamol, nu este o noutate pentru noi. Noi suntem în UE şi toate informaţiile sunt armonizate. Este bine să se atragă atenţia, întrucât medicamentele pe bază de paracetamol se dau fără reţetă”, a spus Cuprariu.AGERPRES