“Avem o adresă către dumneavoastră (ANSVSA – n. r.) de trei săptămâni, o aşteptăm, cu privire la faptul că 40% din produsele semipreparate din carne sunt false în piaţa din România. Din perspectiva unor analize pe care le-am realizat, aşteptăm din partea dumneavoastră un răspuns pe acest lucru”, a spus Sorin Mierlea, la dezbaterea cu tema ‘Protecţia consumatorilor – element esenţial în realizarea unei pieţe interne mai aprofundată şi mai echitabilă’, organizată de Institutul European din România şi Asociaţia Infocons. 

Acesta a precizat că analizele la semipreparate au fost făcute la Larex şi laboratoare din cadrul ANSVSA, în urma acestora reieşind o diferenţă de compoziţie faţă de cea menţionată pe etichetă. 

“Noi considerăm că sunt produse care mint şi înşală consumatorul şi aşteptăm măsurile luate de autorităţi. După aceea vom veni public. Dacă în 30 de zile autorităţile nu iau măsuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate”, a afirmat Mierlea. 

Prezent la dezbatere, vicepreşedintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a declarat că deja s-a constituit un grup de lucru pe această temă. 

“În ceea ce priveşte compoziţia, respectarea compoziţiei şi dacă în produs se regăseşte exact ceea ce este trecut pe etichetă – această problemă a fost ridicată zilele trecute şi de domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, am luat deja iniţiativă. A fost o întâlnire acum câteva zile între preşedintele ANPC, preşedintele ANSVSA, domnul Geronimo Brănescu, şi se caută să se găsească o soluţie, sub forma unui program prin care un număr de produse selectate aleatoriu din piaţă, fie că vorbim de cele din procesarea cărnii, fie că vorbim de cele din industria laptelui sau alte produse, cele procesate, vor fi luate ca eşantion, vor fi analizate în laboratoare”, a spus Traian Constantin Petcu. 

Acesta a precizat că rezultatele vor fi comunicate ministrului Agriculturii, iar dacă vor exista nepotriviri între rezultate şi datele menţionate pe etichete, aceste fapte vor intra în sfera legislaţiei penale pentru că reprezintă o fraudă.