‘De fapt, o perioadă foarte critică de tranziţie şi interesantă a început in timpul căreia trebuie pus în aplicare acordul /summitului zonei euro din 21 iulie/’, a declarat Venizelos în timpul unei dezbateri în parlament asupra stabilizării finanţelor publice.

În timpul ‘acestei perioade de tranziţie ce va dura aproape până la începutul lunii octombrie’, ministrul a remarcat că ‘guvernul ar trebui să coopereze cu partenerii săi şi sectorul privat internaţional, băncile, asiguratorii, fondurile de pensii, astfel încât datoria greacă să devină viabilă pe termen lung’.

Pentru a opri cangrena datoriei Greciei, prevăzută la peste 150% din PIB la sfârşitul anului 2011, zona euro a ajuns la un acord la 21 iulie la Bruxelles asupra unui nou ajutor destinat acestei ţări de aproape 160 de miliarde de euro, după cel acordat în 2010, aminteşte AFP.

Acest ajutor include o contribuţie pe bază voluntară a sectorului privat ce se ridică la 54 de miliarde de euro timp de trei ani mai ales printr-un mecanism numit ‘rollover’ şi 135 de miliarde de euro pe zece ani.

Procedura ar trebui să provoace pierderi de până la 21% pentru creditorii privaţi pentru a diminua datoria greacă, dar ar putea conduce clasamentul ţării pe pieţe în categoria de intrare în incapacitate de plată parţială.
SURSA: Agerpres