Acest studiu a analizat atacurile în masă – în care au fost ucise sau rănite cel puţin patru persoane – precum şi numărul de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani care au fost ucişi în astfel de atacuri din 1940. 

Studiul exclude împuşcăturile dintre bandele rivale, precum şi atacurile cu arme de foc din universităţi. 

Statele Unite nu au cunoscut un atac în masă care să corespundă acestor criterii până în 1940, când un director de colegiu a ucis doi directori ai unor instituţii şcolare, un funcţionar din sistemul educaţional local şi doi profesori înainte de a se sinucide, crezând că va fi concediat la sfârşitul anului şcolar, menţionează studiul citat. 

Studiul constată de asemenea că nu au existat cazuri de atacuri în masă în anii ’50 şi ’60, după care a urmat o creştere constantă a atacurilor în instituţii de învăţământ, care a început în 1979 când o adolescentă de 16 ani, cu probleme mintale, a ucis într-o şcoală primară doi adulţi şi a rănit un al treilea precum şi opt elevi. 

Anii ’90 au reprezentat un deceniu deosebit de tragic, cu 36 de persoane ucise în 13 atacuri armate. 

Din 2000 până în 2018, studiul a constatat 66 de decese în 22 de atacuri, mai mult decât cele 55 de decese în 22 de atacuri comise între între 1940 şi 1999. 

„În mai puţin de 18 ani, au fost mai multe decese cauzate de împuşcături în şcoli decât în tot secolul al XX-lea”, a declarat Antonis Katsiyannis de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud. 

”O tendinţă alarmantă este faptul că marea majoritate a atacatorilor în secolul al XXI-lea este constituită de adolescenţi, ceea ce sugerează că acum este mult mai uşor ca aceştia să aibă acces la arme şi că ei suferă mai frecvent de probleme de sănătate mintală sau au mai puţine abilităţi de rezolvare a conflictelor’, constată studiul citat. 

Studiul a constatat de asemenea că 60% din atacurile în masă investigate de cercetători au fost comise în secolul al XX-lea de către adolescenţi cu vârste între 11 şi 18 ani, comparativ cu 77% din anii 2000. 

Violenţa provocată de armele de foc în Statele Unite constituie o „epidemie care trebuie remediată”, concluzionează studiul. 

Te-ar putea interesa și: