O grupare de piraţi informatici care s-a aratat jignită de filmul "The Interview", o comedie care prezinta un complot al CIA de asasinare a dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, a atacat, în noiembrie, reţeaua informatică a companiei Sony Pictures. Administraţia de la Washington ar putea anunţa curând că în spatele atacului informatic se află Coreea de Nord, potrivit unor surse din cadrul administratiei Statelor Unite.

Comedia "The Interview", a carei productie a costat 44 de milioane de dolari, trebuia sa fie lansata în cinematografe pe 25 decembrie.

Sony Pictures a anulat, însă, lansarea filmului, motivand decizia mai multor lanţuri de cinematografe de a anula proiecţia peliculei. Grupul de pirati informatici a ameninţat cu atacuri asupra salilor de cinema care planuiau sa difuzeze filmul.

Coreea de Nord a negat că ar fi în spatele atacului, dar expertii în securitate de la Washington au declarat că este un secret cunoscut faptul că administraţia de la Phenian este responsabilă.

"Nord-coreeni sunt probabil foarte încântaţi. Nimeni nu a mai făcut ceva atât de evident în termeni de manipulare politică. Avem de-a face cu un nou vârf în acest domeniu", a declarat Jim Lewis, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale.

Compania Sony a fost imediat criticata pentru decizia de a retrage filmul.

"Odata cu cedarea Sony, America a pierdut primul sau razboi cibernetic. Acesta este un precedent foarte, foarte periculos", a scris pe contul sau Twitter, Newt Gingrich, fostul presedinte republican al Camerei Reprezentantilor din cadrul Congresului SUA. Totusi, actiunile Sony au fost tranzactionate, joi, la o valoare cu pana la 5% mai mare pe bursa de la Tokyo.

Damien Thong, analist al pietei de capital în cadrul companiei Macquarie Group, a estimat saptamana trecută, înainte de retragerea filmului, că pierderile provocate de atacul infiormatic, inclusiv din publicarea online a unor filme precum "Furia: Eroi anonimi" si "Annie", s-ar situa in jurul cifrei de 84,41 de milioane de dolari. În cel mai rau caz, potrivit lui Thong, pagubele ar putea ajunge la 210 milioane de dolari.

Consiliul de Securitate Nationala de la Casa Alba NSC a anunţat că Statele Unite anchetează atacul asupra Sony şi că va furniza informaţii la momentul potrivit despre cine stă în spatele acestei acţiuni.

"Guvernul Statelor Unite lucrează fără încetare pentru a-i aduce pe autorii acestui atac în faţa justitiei şi luăm în considerare o serie de opţiuni privind un eventual raspuns", a declarat Bernadette Meehan, purtatoare de cuvant a NSC, adăugând că guvernul SUA nu a fost implicat în decizia Sony de a retrage filmul.

FBI a avertizat, marti, cinematografele şi alte companii asociate cu "The Interview" că ar putea deveni ţinte ale unor atacuri informatice, potrivit unui document consultat de Reuters.