Ucraina a lansat un atac cu drone la baza aeriană rusească Morozovsk

Un atac nocturn împotriva bazei aeriene rusești de la Morozovsk, la 5 aprilie, a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în cooperare cu armata ucraineană, au declarat pentru Kyiv Independent surse familiare cu acest subiect.

La aerodromul respectiv erau prezente bombardiere Su-34 și avioane de vânătoare Su-27, a precizat sursa citată. Rusia folosește aceste avioane pentru a lansa bombe asupra pozițiilor militare ucrainene și asupra orașelor ucrainene de pe linia frontului.

Cel puțin șase avioane militare au fost distruse, iar alte opt au fost avariate, potrivit sursei. În plus, aproximativ 20 de soldați ruși ar fi fost uciși sau răniți. Se estimează că atât avioanele Su-34, cât și Su-27 costă peste 35 de milioane de dolari bucata.

Aceste informații nu au putut fi însă verificate, precizează sursa citată.

„Aceasta este o operațiune specială importantă care va reduce semnificativ potențialul de luptă al (forțelor ruse)”, a comentat sursa.

Avion rusesc de vanatoare Sukhoi Su-27

Un atac masiv a fost confirmat anterior și de Moscova

Anterior, la 5 aprilie, Rusia a raportat un atac masiv cu drone ucrainene împotriva regiunilor rusești, afirmând că a doborât 53 de drone.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că majoritatea dronelor – 44 – au fost doborâte deasupra regiunii Rostov, unde se află baza aeriană Morozovsk. Anterior, pe canalele Telegram au apărut afirmații care susțineau că s-au auzit explozii în apropierea bazei aeriene.

Alte șase drone ar fi fost doborâte în Krasnodar Krai și câte una în regiunile Kursk, Saratov și Belgorod, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Canalele Telegram au raportat explozii și în apropierea bazelor aeriene Engels și Yeysk, care se află în regiunile Saratov și, respectiv, Krasnodar, dar aceste informații nu au fost confirmate de oficialii ruși sau de sursele Kiev Independent.

În martie, mass-media din Ucraina a raportat că dronele ucrainene au atacat baza Engels, susținând că „au fost lovite ținte”, fără a preciza care dintre ele. Citând imagini din satelit, surse au afirmat că la baza aeriană Engels se aflau 11 avioane militare rusești în momentul atacului, inclusiv șase bombardiere Tu-95 și trei Tu-160.