Arctica, chiar dacă începe să se topească, rămâne o comoară de planificare strategică rusească, scrie NationalInterest.

Recent, președintele Putin a aprobat „Strategia pentru dezvoltarea Zonei Arctice Ruse (RAZ) și asigurarea securității naționale până în 2035”. În esență, documentul este planul Moscovei pentru a îndeplini obiectivele-cheie ale strategiei rusești pentru regiunea arctică.
Strategia Moscovei pentru Arctica este un mozaic de politici și agende conduse de mai multe agenții guvernamentale.

Mai precis, trei documente politice trebuie citite atunci când se ia în considerare strategia Rusiei pentru regiunea arctică. In primul rînd, este documentul „Politica de stat”, care prezintă obiectivele- cheie și agenda arctică a Moscovei. Apoi este programul de stat privind „Dezvoltarea socio-economică a RAZ”, adică planul de implementare. Consiliul Național de Securitate al Rusiei a semnalat elaborarea „Strategiei pentru dezvoltare”, al treilea document, în februarie.

RAZ se referă atât la teritoriul arctic rusesc de pe uscat (întreaga zonă a Rusiei deasupra Cercului Polar Arctic), cât și la arcticul rusesc de pe mare.

Având în vedere importanța resurselor și a investițiilor economice (să nu mai vorbim de dimensiunea frontierei arctice deschise), RAZ are o poziție evidentă în ceea ce privește securitatea națională. „Strategia 2020 pentru dezvoltarea RAZ” subliniază diferite provocări ale ritmului și procesului obiectivelor de dezvoltare. Astfel, Moscova prezintă provocarea schimbărilor climatice (variante provocate de om și „naturale”), declinul populației în teritoriile RAZ și provocările evidente legate de calitatea vieții ale rezidenților arctici. „Strategia pentru dezvoltare” vorbește despre eșecul serviciilor sociale, despre locuințe inadecvate, lipsa transportului și provocări mai largi în materie de infrastructură.

Dar majoritatea provocărilor în ceea ce privește dezvoltarea Arcticii ruse sunt de natură internă. De exemplu, pentru a fi o superputere energetică arctică în ceea ce privește exportul, Moscova are nevoie de orașe industriale primitoare. Iar pentru asta trebuie să atragă forță de muncă pentru industria energetică.

Apoi, „Strategia pentru dezvoltare” prezintă modul în care Moscova intenționează să facă față acestor provocări interne. Accentul se pune pe dezvoltarea socială a RAZ prin implementarea sprijinului social din investiții în îngrijirea sănătății și în educație. Se va acorda prioritate programelor finanțate de stat, care vor asigura modernizarea și accesibilitatea bunurilor și serviciilor în RAZ.

De asemenea, se vorbește despre trasformarea RAZ într-un paradis turistic, odată cu realizarea unei flote rusești de nave de croazieră. La care se adaugă implementarea de noi căi de transport maritim în Ruta Mării Nordului (NSR) și în Marea Barents.

Mai mult, strategia de dezvoltare a Arcticii necesită încă cinci spargătoare de gheață cu propulsie nucleară (din proiectul 22220), trei spargătoare de gheață cu propulsie nucleară din proiectul Leader, 16 nave de salvare și remorcare.

Se pare că însă că această avalanșă de documente de politică arctică va face foarte puțin pentru a încetini fenomenul de încălzire din Arctica. Și nici nu va potoli vocile care semnalează izbucnirea unui „nou” Război Rece.