Ultimele plăţi aferente şomajului tehnic pentru luna martie ar urma să fie procesate în cursul zilei de vineri, dar mai sunt încă trei zone din ţară care au nevoie de verificări suplimentare, a anunţat pe Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„De final de zi #lamuncă, am un sentiment de muncă cu folos văzând că am început, de îndată ce au intrat banii în conturile noastre după rectificarea bugetară, a doua etapă de plăţi pentru #SomajTehnic. Şi la ANOFM şi la ANPIS. Mâine (vineri – n.red.) sunt procesate ultimele plăţi aferente lunii martie. Vor mai rămâne pentru luni, 3 zone din ţară care au nevoie de verificări suplimentare. Cum a fost un proiect nou, şi pentru administraţie şi pentru angajatorii/profesioniştii care au depus cereri, au apărut tot felul de situaţii de clarificat”, a scris ministrul Muncii.

„Nu am avut o zi în care să nu se muncească la acest proiect”

Aceasta a amintit că România este printre puţinele ţări europene cu un tip de sprijin guvernamental accesat simplu #ŞomajulTehnic.

„De la legiferare, trecând prin consultare, prin rectificare până la plăţi. Suntem, este adevărat, la un bilanţ al primei etape de evaluare, una intermediară, după primele plăţi din tot programul, cele din martie. Cu toate verificările minimale interne (verificări aprofundate se vor face după perioada de criză), cu un sistem modern de înregistrat cereri creat în câteva zile, din resurse interne, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu o comunicare continuă cu beneficiarii, se poate face treabă. Indiferent de întrebare, am fost aici şi am răspuns tuturor întrebărilor.

Îi asigur pe angajatorii români, pe angajaţi, pe cei care lucrează prin PFA, II, IF, contracte de drepturi de autor că am ştiut în fiecare zi, de la prima oră până la sfârşitul programului, că aveţi nevoie de sprijin, cât mai repede. Îmi pare rău pentru că nu am reuşit să facem toate plăţile şi mai devreme. De când am primit sarcina acestui proiect şi de când s-au văzut efectele crizei, nu am avut o zi în care să nu se muncească la acest proiect. Acesta este rezultatul”, a subliniat Violeta Alexandru.

Peste 1 milion de contracte individuale de muncă, suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă (16 martie) este de 1.035.585, dintre care 332.746 din industria prelucrătoare, 188.573 din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.714 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă era joi de 250.554, dintre care 46.966 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 43.981 din industria prelucrătoare, iar 34.066 din zona construcţiilor, scrie Agerpres.

Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de măsura şomajului tehnic acoperit de stat.

Pe perioada stării de urgenţă, instituite prin Decretul 195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, care urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţi se stabilesc la 75% din salariul de bază şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma nu trebuie însă să depăşească 75% din salariul mediu brut pe economie.