Consiliul Concurenţei trebuie să se autosesizeze cu privire la practicile asociaţiei service-urilor auto, care vizează obţinerea de avantaje pentru membrii săi prin presiuni asupra asigurătorilor, ceea ce va conduce la creşterea tarifelor de primă, susţine Uniunea asigurătorilor, UNSAR.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) afirmă că are documente care arată că Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat potenţialilor aspiranţi la statutul de membru al asociaţiei renegocierea condiţiilor de lucru cu societăţile de asigurări, respectiv aplicarea unui tarif orar de 80 lei fără TVA şi decontarea materialelor auxiliare, renunţarea la furnizorii impuşi de către asigurători şi cumpărarea pieselor direct de către service sau normarea suplimentară a timpului destinat manoperei de chituire.

„Propunerea acestor teme drept scopuri ale existenţei ASSAI este o dovadă a faptului că interesele reale care justifică funcţionarea aceastei asociaţii nu au nicio legătură cu «promovarea unor măsuri de îmbunătăţire a protecţiei prin asigurare a cetăţeanului». În fapt, priorităţile ASSAI urmăresc obţinerea de avantaje pentru membrii săi, prin presiuni asupra societăţilor de asigurări, care ar însemna inclusiv creşterea costurilor cu despăgubirile, ce ar avea ca efecte directe ridicarea nivelului primelor de asigurare”, se arată într-un comunicat al UNSAR.

ASSAI nu reprezintă interesele tuturor service-urilor auto

Reprezentanţii UNSAR susţin că propunerile ASSAI întrunesc elementele constitutive ale formării unui cartel, prin impunerea de către grupul membrilor acestei asociaţii a unor tarife unice de reparaţii.

„În consecinţă, UNSAR solicită public Consiliului Concurenţei să se autosesizeze în legătură cu această situaţie a ASSAI”, se arată în comunicat.

Potrivit UNSAR, ASSAI are doar câţiva zeci de membri, sub 5% din cele câteva mii de service-uri partenere ale asigurătorilor, nu peste 400 de membri, cum susţine asociaţia.

DETALII:
Citeşte şi Asociaţia service-urilor auto va picheta sediul CSA

SURSA: Mediafax