Companiile de asigurări au început să includă în ofertele campaniei RCA şi poliţe pentru locuinţe, asemănătoare celor care vor deveni obligatorii de la 1 iulie.

Asigurătorii şi-au modificat strategia tradiţională a campaniilor promoţionale prin care încearcă să atragă cåt mai mulţi clienţi pentru poliţele obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Cadourile promoţionale oferite pånă anul trecut – şepci, genţi de voiaj şi premii la tombole – au fost înlocuite de reduceri aplicate la alte asigurări facultative. Cele mai multe companii care au adoptat această strategie încearcă să impulsioneze vånzările de poliţe pentru locuinţe. Cinci societăţi practică tarife mai mici la aceste asigurări dacă sunt cumpărate odată cu cele auto obligatorii. În plus, trei asigurători au structurat poliţele pentru locuinţă, våndute la pachet cu cele RCA, astfel încåt să semene cu asigurările obligatorii care le vor fi impuse romånilor de la 1 iulie. Asemănările se referă fie la riscurile acoperite, fie la suma asigurată.

Potrivit proiectului de lege care reglementează introducerea asigurării obligatorii a locuinţelor, poliţele vor acoperi trei riscuri catastrofice – inundaţii, alunecări de teren şi cutremur. Asigurarea va costa 20 de euro pentru casele cu structură din beton armat,  asigurate pe o sumă de 20.000 de euro, respectiv de zece euro pentru casele din chirpici, vălătuci, care pot fi asigurate pentru 10.000 de euro.

Repetiţie pentru asigurarea obligatorie  a locuinţei

În cadrul campaniei RCA, Ardaf a lansat şi o asigurare a locuinţei doar pentru cele trei riscuri catastrofice pe care urmează să le acopere şi asigurarea obligatorie. Pentru asigurarea unei locuinţe în aceste condiţii, societatea practică o primă de asigurare redusă cu 50% în timpul campaniei. Astfel, o poliţă pentru un apartament în valoare de 100.000 de euro costă 50 de euro. Cei care doresc să îşi asigure casa împotriva mai multor riscuri pot cumpăra şi Clauza Premium. Aceasta oferă protecţie şi împotriva riscurilor de incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor sau inundaţii provocate de spargerea conductelor de la instalaţia de apă, situaţie în care preţul asigurării ar creşte la aproximativ 100 de euro. Clienţii care asigură şi aceste riscuri, în completarea poliţei care o imită pe cea obligatorie, primesc de la asigurător un bonus: asigurarea gratuită a mobilei din casă, în limita a 1.000 de euro.

La Omniasig, campania menită să atragă cåţi mai mulţi clienţi pe segmentul asigurărilor auto obligatorii promovează o poliţă pentru asigurarea locuinţei care aminteşte de cea care va fi obligatorie de la 1 iulie. Preţul acestei poliţe este modic, de zece lei, dar şi protecţia oferită este pe măsură. Asigurarea de zece lei acoperă riscurile de incendiu, trăsnet, explozie şi căderi de corpuri, dar în limita a numai 20.000 de euro. În schimb, Astra Asigurări dă în timpul campaniei RCA o asigurare de locuinţe care acoperă atåt cele trei riscuri catastrofice, cåt şi riscurile de incendiu, trăsnet, căderi de corpuri în limita a 20.000 de euro, cu un preţ de 35 de lei.

Reduceri la poliţele complexe pentru case

La începutul anului, asigurătorii practică preţuri promoţionale pentru poliţele RCA şi asigurările complexe pentru locuinţe. Aceste asigurări pot acoperi întreaga paletă de riscuri, de la incendii şi riscuri catastrofale, pånă la răspunderea civilă faţă de terţi, în funcţie de opţiunile clienţilor.

Reducerile la asigurările facultative încheiate de cei care cumpără poliţe RCA în timpul campaniei promoţionale ajung pånă la aproape 50%. Acest nivel de reducere a primei de asigurare apare în oferta promoţională a Carpatica Asigurări, dar pentru o poliţă cu acoperire medie: nu sunt acordate despăgubiri pentru pagubele înregistrate în urma furtului şi nici pentru pagubele produse terţilor. O asigurare de acest tip pentru un apartament în limita a 100.000 de euro îl va costa pe clientul care cumpără şi poliţa auto obligatorie 100 de euro, aproape jumătate faţă de preţul standard de circa 190 de euro.

Alte societăţi promovează vånzarea poliţelor complexe, dar oferă reduceri mai mici pentru clienţii care cumpără poliţele auto obligatorii. Clal Asigurări reduce tarifele percepute la asigurările pentru locuinţe cu 20% pentru clienţii care cumpără RCA în această perioadă. Reducerea tarifelor la asigurările pentru locuinţe este practicată şi la poliţele cu cele mai extinse acoperiri – răspundere civilă faţă de terţi, respectiv indemnizaţii în cazul în care membrii familiei se accidentează.

Pe lista companiilor care le vånd clienţilor cu RCA asigurări complexe de locuinţe mai ieftine intră şi Ardaf. Reducerea practicată de această companie este de 10%.

Campaniile asigurătorilor pentru vånzarea poliţelor RCA nu se limitează însă la a oferi preţuri promoţionale doar la poliţele pentru locuinţe. Ardaf şi Clal Asigurări practică tarife cu 10% mai mici şi la asigurările facultative auto Casco, dacă acestea sunt achiziţionate la pachet cu cele obligatorii, RCA.

141-24228-34_valentintuca_02.jpg«Am vrut să promovăm asigurarea locuinţei, al cărei rol nu e prea bine cunoscut decåt în cazul în care e contractat un credit sau cånd are loc un cutremur.»
Valentin Ţucă, director general Clal Romånia

85% din autovehiculele înregistrate sau înmatriculate în Romånia aveau asigurare RCA la sfårşitul anului trecut, potrivit declaraţiilor oficialilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor