inlocuirea masinii avariate, pe durata reparatiei, costa 200-250 USD pe an
Printre ofertele de polite Casco de pe piata asigurarilor, cea lansata recent de Omniasig este, fara idoiala, aparte. Casco Lux poate fi privit si ca o polita noua, dar este mai degraba o extensie a contractului Casco oferit de companie. Fata de polita facultativa obisnuita, Omniasig ofera i plus i cadrul Casco Lux (evident, contra unei prime suplimentare) doua noi facilitati. Prima este acordarea unui autoturism i caz de accident, pentru deplasarea asiguratului i perioada reparatiei autoturismului propriu. A doua consta i servicii de remorcare si transport la unitatea service ale autoturismului avariat. Ceea ce are de facut asiguratul Casco Lux i cazul producerii unui accident auto este sa sune la unul dintre numerele dispeceratului companiei si sa anunte locul exact i care se afla autoturismul avariat. Un reprezentant al societatii de asigurari se va deplasa la locul accidentului cu o masina de rezerva, cu care asiguratul isi va putea continua calatoria. „Pentru client, timpul de asteptare i asemenea cazuri va fi i medie de doua ore, dispeceratul functionind 24 de ore din 24 si 7 zile din 7”, afirma Luminita Teju, director marketing Omniasig. Ca urmare a unei conventii semnate cu firme specializate, Omniasig se obliga sa transporte autoturismul avariat pina la unitatea service indicata de client. in cazul i care acesta opteaza pentru o alta unitate decit cea agreata de compania de asigurari, perioada i care poate beneficia de masina companiei este de 10 respectiv 20 de zile, i functie de valoarea asigurata a propriului autoturism. Daca reparatia se face itr-un service agreat de companie, masina poate fi folosita fara restrictii de timp pina la terminarea reparatiei. Prima platita pentru serviciile Casco Lux este si ea diferentiata. Pentru masini asigurate la mai putin de 7.000 USD aceasta este de 200 USD anual, i timp ce pentru cele asigurate peste aceasta suma prima este de 250 USD. Omniasig ofera i cadrul acestei polite masini din gama Daewoo, prin intermediul unei firme subsidiare specializate – Autosig. „Masinile vor avea aproximativ aceeasi valoare cu a celor apartinind clientilor nostri. Sub 7.000 USD suma asigurata, acestia vor beneficia de Tico sau Matiz. Peste aceasta suma le vom oferi Cielo. Varianta pe perioada reparatiei pentru automobilele de lux va fi pe masura, respectiv Daewoo Nubira sau Leganza”, spune Dan Radulescu, director adjunct directia daune la Omniasig.     
Asigurarea de viata cu cistig iainte de termen
Dincolo de multiplele avantaje ale unui contract de asigurare de viata (protectie, capitalizare etc.), din punctul de vedere al asiguratului exista si un dezavantaj major. Acesta este legat de durata contractului. Asigurarile de viata sunt polite care se icheie, i medie, pe perioade de 15-20 de ani. Semnatarul unui asemenea contract are deci de asteptat destul pina sa poata beneficia de partea de prima capitalizata i tot acest timp. Pornind de la aceasta constatare, compania romino-austriaca Sara Merkur a conceput un produs menit sa rezolve acest inconvenient. „Este vorba despre polita mixta de viata cu plati partiale anticipate”, declara Dan Vladescu, directorul de marketing al companiei. in esenta, pe durata asigurarii, clientul poate beneficia de plati partiale anticipate i raport cu perioada scursa de la semnarea politei, nemaifiind nevoit sa astepte pina la terminarea contractului. Suma asigurata pentru cazul de deces este platita i decursul perioadei contractuale integral si indiferent de cite plati partiale au fost facute pina atunci”, spune Dan Vladescu. Analizind un exemplu concret, vom spune ca o persoana care a icheiat o polita de acest tip pe o perioada de 25 de ani poate beneficia, dupa primii zece ani de derulare a contractului, de un procentaj de 20% din suma asigurata pentru supravietuire. Dupa alti cinci ani compania va putea face o noua plata anticipata, tot de 20% din suma asigurata, urmind ca platile sa se repete i acelasi procentaj din cinci i cinci ani pina la expirarea politei. Ultima transa de 40% se va plati la sfirsitul contractului impreuna cu participarea la profit aferenta acestei perioade contractuale. „Ne adresam fiecarei persoane care doreste, pe de o parte, ca urmasii sa beneficieze de un venit compensatoriu i cazul decesului si, pe de alta parte, sa economiseasca pentru viitor fara a astepta sfirsitul duratei contractuale pentru a putea beneficia de capitalul economisit. Cei mai avantajati de facilitatile acestei polite sunt, fara idoiala, tinerii”, opineaza Dan Vladescu.     
Chiria se poate achita prin polita de asigurare
Ofertele companiilor de pe piata i ce priveste asigurarea locuintelor nu difera prea mult. Riscurile asigurate i pachetele de baza sunt, i general, cele de incendii sau inundatii. Contra unei prime mai mari se asigura suplimentar si riscul de cutremur sau cel de furt din locuinta. Ce se itimpla isa cu asiguratul ramas fara casa si bunuri i urma unui incendiu, de pilda, pina la icasarea despagubirilor, este o itrebare la care putine companii de asigurari
s-au oferit sa dea un raspuns si sa ofere o solutie. Prin polita „Casa ta”, Interamerican face un pas i rezolvarea acestui gen de situatii. Pe linga riscurile clasice enumerate mai sus, sunt acoperite i cadrul aceluiasi contract si fara plata unei prime suplimetare si alte riscuri. Primul dintre acestea are i vedere persoanele asigurate ramase fara locuinta (i urma unui eveniment asigurat). in acest caz, Interamerican acopera cheltuielile efectuate de client si familia acestuia pentru ocuparea unui domiciliu temporar. „Este o facilitate pe care o oferim pentru cheltuieli legate, de pilda, de ichirierea unei lo-cuinte. Suma maxima acordata nu poate depasi isa 10 milioane lei” – declara Viorel Vasilascu, director general adjunct interamerican. Pentru posesorii unei polite „Casa ta”, compania ofera gratuit si o asigurare de accidente valabila pentru evenimentele petrecute i spatiul locuintei asigurate. Riscurile acoperite de polita de accidente sunt invaliditatea temporara si permanenta din accident. in primul caz, interventiile chirurgicale sunt despagubite cu maximum trei milioane de lei, Interamerican acordind o suma si pentru fiecare zi de spitalizare. in al doilea caz, cel al decesului din accident, despagubirea platita de compania de asigurari este de maximum zece milioane lei.