Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Tudor, şi-a anunţat demisia ca urmare a modificării legii privind înfiinţarea şi funcţionarea instituţiei. După cum a arătat în exclusivitate pentru Capital, după intrarea în vigoare a respectivei modificări, Tudor se va afla în situaţia de incompatibilitate, având în vedere că soţia sa ocupă funcţia de senator.
Până la stabilirea unui nou vicepreşedinte pe partea de asigurări, locul lui Tudor va fi ţinut de către Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte  al instituţiei.
Ordonanţa de urgenţă prevede că numărul membrilor ASF se va reduce de la 11 la 9. Cei care au rude demnitari sau funcţionari ai statului devin incompatibili, iar cei care nu au cel puţin nouă ani experienţă în mediul financiar nu mai îndeplinesc criteriile. Din informaţiile Capital, în prima situaţie se află doar Daniel Tudor, în timp ce criteriul profesional ar putea fi o problemă pentru alţi doi membri, unul executiv şi unul neexecutiv.
Ordonanţa care modifică statutul ASF a avut o istorie destul de ciudată, având în vedere că ea a fost adoptată de către Guvern chiar în ziua în care Comisia  de buget finanţe a Senatului trebuia să discute o altă lege care făcea acelaşi lucru. Cu alte cuvinte, ca şi în cazul Codului insolvenţei, Guvernul a preferat să sisteze procesul legislativ printr-un act guvernamental. Pe de altă parte, toate cele trei măsuri luate prin lege au fost discutate şi convenite cu Fondul Monetar Internaţional.

Cine  va fi noul şef al asigurărilor
Potrivit unor surse din cadrul ASF, cele mai mari şanse pentru a ocupa postul de vicepreşedinte le are Corneliu Moldoveanu, unul dintre membrii neexecutivi.
„Se va alege, probabil, între Corneliu Moldoveanu şi Marian Mârzac, însă şansele cele mai mari le are Moldoveanu“, ne-au spus sursele noastre. Contactat de Capital, Moldoveanu a spus că nu poate comenta zvonuri şi că „vorbim când va fi cazul“. Moldoveanu şi-a început cariera la grupul Gelsor, fosta firmă a lui Sorin Ovidiu Vântu, pe când avea doar 24 de ani. „L-am cunoscut pe Sorin Ovidiu Vântu, am lucrat cu el. Făceam rapoarte pentru societăţile care urmau să intre în portofoliul Gelsor“, spunea Moldovan pentru ZF, în 2006, imediat după ce devenise, la doar 33 de ani, cel mai tânăr membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Între Gelsor şi CSA, Moldoveanu a mai lucrat la Eurombank.

Consider că este normal să renunț eu, întrucât soția mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetățenilor, pentru un mandat de 4 ani.  Daniel Tudor, fost vicepreşedinte ASF.

"Acest articol a apărut în ediţia print numărul 42 a revistei Capital din săptămâna 21 octombrie – 27 octombrie 2013"