Asigurările obligatorii pentru locuinţe urmează să apară pe piaţă la jumătatea anului şi vor trebui să fie contractate şi de către proprietarii care au poliţe facultative.

Poliţele obligatorii vor acoperi trei riscuri catastrofale: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. În cazul locuinţelor construite din materiale tratate termic, suma asigurată va fi de 20.000 de euro, iar preţul asigurărilor va fi de 20 de euro, iar în cazul celor ridicate din materiale mai puţin rezistente, precum chirpiciul sau paianta, asigurarea va acoperi suma de 10.000 de euro, poliţele urmând să coste 10 euro. Cei care nu se conformează nu vor fi amendaţi în primele 12 luni de la apariţia pe piaţă a poliţelor obligatorii, adică până în iulie 2011. Ulterior, aceştia pot fi sancţionaţi cu amenzi mai mari decât preţul unei poliţe anuale: minimum  100 de lei (echivalentul a 23 de euro) şi maximum 500 de lei (circa 118 euro).

Impunerea poliţelor obligatorii ridică anumite semne de întrebare în ceea ce priveşte emiterea asigurărilor facultative. Unii asigurători apreciează că sumele asigurate prin poliţele obligatorii pot fi considerate franşize atunci dublează poliţe facultative, caz în care s-ar reduce costurile de reasigurare, şi consideră necesare o serie de reglementări în acest sens.

Compania care va emite aceste poliţe (PAID) a fost înfiinţată în 2009, fiind formată din 13 asigurători care deţineau împreună, la sfârşitul anului 2008, o cotă de piaţă de aproape 44% pe segmentul asigurărilor generale. Din rândul acestora, lipsesc cei mai mari asigurători prezenţi pe piaţa locală, adică societăţile controlate de Vienna Insurance Group şi Allianz.

SURSA: Articol preluat din suplimentul „Lumea în 2010”, realizat de revista „Capital” în colaborare cu „The Economist”.