“Începând cu data de 1 august 2017 a fost atins plafonul de 50 de milioane de lei reprezentând contribuţiile societăţilor de asigurare la Fondul de rezoluţie, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din Norma nr. 3/2016. ASF a decis să sisteze plata acestor contribuţii la Fondul de rezoluţie ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor, în condiţiile atingerii nivelului corespunzător, măsură care se circumscrie strategiei Autorităţii în acest sens.”, se arată în declaraţia ASF.

“Supravegherea prudenţială a activităţii societăţilor de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă şi preventivă, pentru a evita apariţia unor dezechilibre în piaţa asigurărilor şi pentru a administra acele disfuncţionalităţi care ar putea conduce la modificări majore ale preţurilor poliţelor asigurărilor obligatorii”, au mai scris cei de la ASF în comunicatul emis.

Decizia de sistare a acestor contribuţii a intrat în vigoare începând cu data de 1 august 2017.

Societăţile de asigurare contribuiau la Fondul de rezoluţie, administrat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu o cotă de 0,4% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale şi cu o cotă de 0,25% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările de viaţă.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital

ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.