Potrivit Small Business Innovation Research (SBIR), acest sistem-laser, cunoscut sub numele de Tactical Ultrashort Pulsed Laser (USPL), destinat platformelor armatei, se va deosebi de laserele actuale prin emiterea de impulsuri scurte, bazate pe energie redusă, spre deosebire de laserele actuale care produc de obicei unde continue.

Armă de război forte pentru americani

Armata pregătește arma de război pentru un viitor câmp de luptă, cu militari modernizați, pe măsură ce se confruntă cu noi amenințări”, precizează SBIR într-un rezumat care explică viitorul sistem laser.

Sistemul în curs de dezvoltare va atinge un terawatt pentru 200 femtosecunde. Practic, în doar cîteva fracțiuni de secunde, laserul poate să incinereze o dronă. Laserul este, de asemenea, proiectat pentru a întrerupe semnalele electronice prin emiterea unui impuls electromagnetic. Statele Unite speră să aibă un prototip în studii până anul viitor.

Americanii combat dronele şi rachetele

Armele laser ar schimba modul în care armata combate dronele mici și rachetele în mișcare rapidă, precum și inamici umani prin efecte asupra lor care variază de la iritarea pielii până la orbire.

„Aceste sisteme laser din clasă kilowatt angajează predominant ținte fie prin absorbția luminii, fie provocând arderea și topirea țintei, fie prin senzori optici cu intensități mari”, se precizează în comunicat.

Armata a început să testeze luna trecută un prototip de armă-laser pentru apărarea aeriană la distanță, a informat și Defense Post. Laserul cu energie ridicată va putea localiza, bloca, urmări și distruge amenințările aeriene în doar câteva secunde.