Angel Tîlvăr, mesaj special de Ziua Armatei României

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis un mesaj special, miercuri, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României. În această zi specială, poporul român cinstește „jertfa celor care au luptat şi au căzut la datorie pentru eliberarea ţării în Al Doilea Război Mondial”.

„Cinstim, de Ziua Armatei României, jertfa celor care au luptat şi au căzut la datorie pentru eliberarea ţării în Al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu eroilor români care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii, dar şi veteranilor de război, militarilor activi, în rezervă sau în retragere şi personalului civil”, a spus, miercuri, oficialul român.

Armata României este în plin proces de modernizare

El a oferit, totodată, și noi detalii despre armata română. Potrivit spuselor sale, armata națională se află în plin proces de modernizare şi transformare, „reuşind să atingă deja, în multe dimensiuni, standardele NATO.”

Asigurarea unui buget de 2% din PIB, începând cu 2017, şi mărirea la 2,5% din PIB, în acest an, au permis demararea unor programe ambiţioase de dotare cu tehnică şi echipamente de ultimă generaţie, a explicat el.

„Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism şi simţ al datoriei, securitatea şi apărarea noastră, a tuturor, şi este garantul unei vieţi trăite în pace şi libertate”, a reamintit ministrul Apărării Naționale.

Angel Tîlvăr a vorbit și despre securitate globală, referindu-se, desigur, la războiul din Ucraina şi din Israel. Potrivit spuselor sale, în prezent, „lumea se confruntă, din nou, cu un val de violenţă, din Ucraina vecină până în Israelul prieten.”

„Invazia declanşată de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, precum şi atacurile barbare ale grupării teroriste Hamas asupra civililor din Israel reprezintă violări flagrante şi nejustificate ale dreptului internaţional umanitar. În vremuri atât de tulburi trebuie să găsim căi prin care să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri pentru întărirea securităţii şi apărării României”, a explicat el.

Acesta a reamintit, însă, că peste 5.000 de militari din Belgia, Franţa, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Statele Unite ale Americii sunt dislocaţi pe teritoriul ţării. Se instruiesc împreună cu militarii români, cetățenii români fiind „mai bine protejaţi şi apăraţi”.

„Participarea militarilor români, în ultimele decenii, la misiuni în teatre de operaţii sub comandă ONU, a Uniunii Europene sau NATO au întărit profilul de securitate al României în plan extern, demonstrând seriozitatea cu care ţara noastră îşi asumă angajamentele în domeniile securităţii şi apărării”, a punctat ministrul Apărării Naționale.