Astfel, Ariton va conduce delegaţia oficială a României la cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chineză de colaborare economică, ce va avea loc între 19-21 octombrie 2011, la Beijing.
În plus, ministrul Ion Ariton are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor China Huadian Engineering, Sinohydro şi China Nuclear Power Engineering Co, Ltd.
Sinohydro este una dintre principalele companii chineze de stat, cu activitate in domeniul construcţiilor, în special în cele hidroenergetice cu operaţiuni în peste 50 de ţări.
În luna august 2011, ministru Ion Ariton s-a întâlnit la Beijing şi în septembrie la Bucureşti cu reprezentanţii Sinohydro, care au reconfirmat interesul companiei chineze de a se implica în realizarea proiectului Hidrocentrala prin acumulare şi pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti.
Grupul Sinohzdro fost unul din principalii contractori ai hidrocentralei „Three Gorges”, cea mai mare hidrocentrală din lume, cu 14 unităţi de generatoare hidroenergetice.
CNPEC, interesată de realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
China Nuclear Power Engineering Co, Ltd (CNPEC), membră a China Guandong Nuclear Power Group, a fost înfiinţată la 20 februarie 2004, fiind una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializată în managementul proiectelor energiei nucleare din RP Chineză.
Compania chineză este interesată să participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la CN Cernavodă. În acest scop, până în prezent, s-au desfăşurat mai multe runde de discuţii, la Beijing, în luna mai 2011 cu MECMA şi Nuclearelectrica, iar la începutul lunii iulie 2011 la Bucureşti.
China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) face parte din Grupul China Huadian Corporation, iar la sfârşitul anului 2009, a fost numită întreprindere de excepţie de către Asociaţia din Industria de Energie Electrică din RP Chineză, având un capital de 9,9 miliarde RMB şi vânzări anuale de 9 miliarde RMB, cu o creştere anuală medie de 20%. Deţine peste 186 de brevete proprii şi a primit medalia de “întreprindere de tehnologie avansată”, 9 ani la rând.
În cadrul Comisiei Mixte subiectele care vor fi abordate privesc stadiul colaborării economice şi comerciale bilaterale între România şi R.P. Chineză de la sesiunea anterioară a Comisiei mixte şi până în prezent, precum şi rezultatele obţinute.
Anul acesta au mai avut loc două discuţii între cele două părţi. În aprilie 2011, a avut loc, la Bucureşti, vizita delegaţiei oficiale chineze conduse de către Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, iar în august 2011, a avut loc vizita de lucru în R.P.Chineză a prim ministrului României Emil Boc, când partea română a prezentat cinci proiecte de dezvoltare majore româneşti, proiecte care au atras interesul companiilor chineze de a se implica activ în realizarea lor.