Arde pământul în România! Luptă contra cronometru cu flăcările întinse pe zeci de hectare. Pompierii au intervenit imediat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a precizat că cel puțin 76 de pompieri militari și voluntari au intervenit sâmbătă pentru a stinge opt incendii. Acestea s-au produs pe raza mai multor localități din județul Botoșani, respectiv: Bodeasa, Mănăstirea Doamnei, Trușești, Iacobeni, Horodiştea, Mateieni, Carasa şi Darabani.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoșani spun că incendiile au fost generate în special de focul în spaţii deschise.

„La Carasa şi Mateieni, trei case au fost în pericol din cauza a două incendii de vegetaţie uscată. Flăcările s-au extins cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. Vântul, care a suflat cu putere, dar şi terenul accidentat au îngreunat intervenţiile”, precizează oficialii Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Pompierii au precizat că, în urma incendiilor, aproximativ 70 de hectare de vegetație uscată au fost arse și atrag atenția că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă.

Nu sunt primele incendii din acest an

La finalul lunii ianuarie, zeci de hectare de vegetaţie din judeţul Dâmboviţa, dar şi din Argeş, au fost mistuite de flăcări.

Peste 30.000 de metri pătraţi de miriște au ars în mai multe localități din aceste două judeţe, informează pompierii.

Mai bine de 73 de hectare de teren au căzut pradă flăcărilor numai în judeţul Dâmboviţa, de la începutul acestui an.

Amenzi usturătoare şi chiar închisoare pentru oamenii care pun astfel de focuri pe câmp

Pompierii atrag atenţia că, din păcate, flăcările au fost puse intenţionat, cel mai probabil. De vină ar fi sătenii care doresc să îşi cureţe terenurile.

Astfel de practici, care pot duce însă la adevărate tragedii, sunt o practică des întâlnită în satele din România. Totuşi, poliţiştii îi avertizează pe oamenii care dau foc la câmpuri că riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Mai mult, în cazul în care vorbim despre arii protejate, incendierile din aceste zone constituie infracţiuni. În acest caz, oamenii sunt pasibili de închisoare de la trei luni la un an, mai atrag atenţia oamenii legii.