Natura șochează din nou. Incendiile fac acum ce nu a mai făcut niciodată focul

Două incendii masive au cuprins luna trecută lanțul muntos Sierra Nevada din California. Este vorba de Caldor Fire și Dixie Fire. Caldor Fire a început pe 14 august 2021. În ultimele 17 zile, a ars 204.390 de acri de teren și este controlat doar 20%, scrie The Salon.

Alimentate de vântul susţinut şi de seceta extremă, flăcările şi-au continuat înaintarea spre South Lake Tahoe, o aşezare turistică situată pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la graniţa cu Nevada.

Al doilea cel mai mare incendiu din istoria Californiei

Spre nord, în același lanț montan, Dixie Fire a început la 14 iulie 2021. Până în prezent, a mistuit 844.081 acri, calificându-se drept al doilea cel mai mare incendiu din istoria Californiei. Doar 52 la sută din acesta este controlat.

Incendii „fără precedent”

Cele două incendii au însă o caracteristică comună pentru care eticheta „fără precedent” se potrivește: ambele au reușit să ardă dintr-o parte în cealaltă a Sierra Nevada, dezlănțuindu-se pe vârfurile munților care, în anii trecuți, au avut suficientă umezeală și zăpadă pentru a opri incendiile sau cel puțin pentru a le încetini.

Thom Porter, șeful Protecției împotriva Incendiilor din California, a declarat că nu au existat până acum incendii care să fi ars dintr-o parte în alta a lanțului muntos Sierra Nevada.

Un sezon catastrofal de incendii

Salon a scris încă de anul trecut despre modul în care conținutul de combustibil-umiditate (FMC) din California Bay Area, care măsoară raportul dintre umiditate și materialul combustibil natural, a fost din punct de vedere istoric scăzut, semnalând condiții pentru un sezon catastrofal de incendii. Porter crede că ambele incendii au reușit să se deplaseze dintr-o parte a lanțului muntos în cealaltă deoarece conținutul de umiditate a combustibilului la cotele mai mari este extrem de scăzut.