Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, produce anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furnizează oţel pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave.

Prin această operaţiune, ArcelorMittal va avea un control mai mare asupra preţului oţelului în Europa de Sud.

ArcelorMittal preferă să achiziţioneze parţial sau integral oţelăria direct de la familia Riva, dar, dacă nu reuşeşte, compania ar putea participa la posibila operaţiune de majorare a capitalului, susţine 'Il Sole 24 Ore' fără a cita sursa informaţiei. Reprezentanţii ArcelorMittal au anunţat că nu comentează speculaţiile de pe piaţă.

Anul trecut, Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo de la Taranto, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare. Oţelăria Ilva este considerată o parte importantă a sistemului industrial italian şi un angajator important pentru regiunea din sudul ţării. În joc sunt locurile de muncă ale celor 12.000 de angajaţi Ilva şi cel puţin 8.000 de locuri de muncă existente la nivelul subcontractorilor.

Profitul ArcelorMittal a crescut cu 23% în trimestrul patru din 2013, iar cel mai mare producător de oţel din lume se aşteaptă ca, în acest an, câştigurile să fie mai mari decât cele înregistrate anul trecut.

În perioada octombrie – decembrie 2013, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat la 1,91 miliarde de dolari, de la 1,56 miliarde de dolari în perioada similară din 2012. Analiştii se aşteptau la un câştig de 1,81 miliarde de dolari. În 2013, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare s-a ridicat la 6,9 miliarde de dolari, după ce iniţial estimase câştiguri de peste 6,5 miliarde de dolari, iar pentru acest an compania se aşteaptă la EBITDA de aproximativ opt miliarde de dolari.

Pentru a face faţă reducerii cererii de oţel, ArcelorMittal a închis unele fabrici şi a redus costurile. În ultimii doi ani, compania şi-a redus datoriile cu peste cinci miliarde de dolari şi a închis facilităţile de la Liege, în Belgia, şi Florange, în Franţa. De asemenea, au fost reevaluate uzinele din Europa de Est.

ArcelorMittal, prezentă şi în România, este cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, cu activitate în peste 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: