ARB se alătură astfel guvernatorului BNR Mugur Isărescu, el atrăgând atenţia săptămâna trecută asupra afirmaţiilor apărute pe piaţă în scandalul fraudelor bancare, calificându-le periculoase şi exagerate. Isărescu: Băncile anchetate nu reprezintă 80% din sistemul bancar. Poate 0,8% ARB avertizează că afirmaţii precum “destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor” sunt îngrijorătoare, fără o decizie a instanţei.
Vă prezentăm în continuare poziţia ARB:
– Au fost făcute afirmaţii surprinzătoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanţi ai comunităţii bancare, în absenţa deciziei instanţei. Facem apel la tratarea subiectului cu menţionarea aspectului referitor la prezumţia de nevinovăţie. Conform comunicatului de presă DIICOT, ancheta este în derulare, factorii implicaţi beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.
– O companie obţine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situaţia legală şi financiară a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finanţat şi contractele comerciale. Băncile depun toate diligenţele, potrivit normelor şi regulamentelor în vigoare, să reconfirme autenticitatea şi veridicitatea documentelor şi informaţiilor respective. În cazul în care aceste documente sunt false ori falsificate sau conţin informaţii şi afirmaţii false, răspunderea revine instituţiilor şi persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat.
– Semnalele de depistare a potenţialelor fraude au fost lansate din interiorul comunităţii bancare. Reprezentanţii băncilor au furnizat informaţiile necesare soluţionării anchetei. Comunitatea bancară menţine transparenţa şi sprijinul necondiţionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesată în clarificarea cât mai rapidă a acestui caz, ce nu reprezintă în sine o dimensiune care să îngrijoreze clienţii băncilor, deopotrivă deponenţi şi beneficiari de credite.
– Referitor la acuzaţiile nefondate privind “virusarea sistemului bancar în proporţie de 80%”, menţionăm că orice raportare la indicatorii sistemului bancar prezintă un impact de 0,28% după numărul de sucursale din totalul de 5.688 unităţi bancare, la finele lunii iunie 2012, şi de 0,043% după ponderea creditelor potenţial afectate din total credit neguvernamental, care se cifra, în luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro (valoarea totală a prejudiciului potenţial cauzat este estimată la suma de 22 milioane de euro, potrivit DIICOT).
– Indiciile făcute publice, până în acest moment, conduc mai degrabă la predominanta unui fenomen exterior sistemului bancar. Prin urmare, calificări precum “caracatiţa bancară” sunt forţate şi extrem de periculoase şi nu ar trebui formulate decât în baza unor probe indiscutabile, printr-o documentare riguroasă.
– Potrivit reglementărilor actuale, creditele neperformante se provizionează de către bănci pe seama rezultatelor financiare proprii.
– Facem apel la discernământ si responsabilitate, având în vedere că orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar românesc, cu ecouri semnificative în economia ţării.