‘Aşa cum am afirmat şi anterior, în mai multe rânduri, în acest caz nici nu se discută despre o eventuală retroactivitate a OUG 50/2010. Într-adevăr, noua reglementare se aplică şi contractelor aflate în derulare şi de aici se poate crea impresia unei retroactivităţi, dar adevărul este că OUG 50/2010 se aplică numai pentru viitor, numai efectelor viitoare ale contractelor încheiate înainte de intrarea sa în vigoare, nu are niciun efect asupra prestaţiilor deja efectuate (nu sunt recalculate dobânzi plătite anterior, nu se prevede posibilitatea returnării comisioanelor deja încasate). Mai mult, chiar în lipsa unor dispoziţii exprese, OUG 50/2010 tot s-ar fi aplicat şi contractelor în derulare. Ceea ce face noua reglementare este să clarifice modul în care regulile stabilite se vor aplica acestor contracte, limitând posibilitatea unor interpretări arbitrare şi defavorabile consumatorilor’, se arată în comunicatul APC-România.
Organizaţia neguvernamentală susţine necesitatea ‘realizării unui studiu independent, imparţial şi corect care să arate care ar fi impactul aplicării OUG 50/2010 asupra mediului bancar’, având în vedere că singurele cifre sunt cele puse în circulaţie de reprezentanţii mediului bancar şi care sunt preluate, în lipsa unui suport ştiinţific, în declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai diferitelor instituţii.
APC-România apreciază că ar fi utilă şi cunoaşterea pierderilor suferite de consumatori, începând din a doua jumătate a anului 2008 şi până la momentul intrării în vigoare a OUG 50/2010 – ‘perioadă în care creditorii, pe baza clauzelor abuzive inserate în contracte, au majorat abuziv ratele dobânzilor’.
După părerea APC-România, ‘ar fi util de ştiut care a fost câştigul creditorilor obţinut prin perceperea comisionului de risc, declarat ilegal prin hotărârile mai multor instanţe de judecată’.
În încheierea comunicatului, organizaţia neguvernamentală îi solicită şefului delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, ‘are cu siguranţă nu deţine toate informaţiile pentru a avea o imagine de ansamblu a întregii situaţii, să evite, cel puţin până la obţinerea tuturor informaţiilor, declaraţii publice asupra acestui subiect’.
‘Ne întrebăm care vor fi efectele asupra economiei ale unei populaţii lăsate la bunul plac al creditorilor şi aduse în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele la credite. Vor putea băncile singure să susţină creşterea economică şi creşterea consumului în lipsa consumatorilor? În acelaşi timp, nu înţelegem care este legătura dintre aplicarea OUG 50/2010 şi Acordul cu FMI – chiar presupunând că cifrele amintite de creditori sunt reale, în ce măsură acestea pot avea un impact negativ asupra bugetului de stat, astfel încât România să nu poată respecta condiţiile stabilite prin Acordul cu FMI?’, se arată în finalul comunicatului APC-România.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a fost înfiinţată în 1990 şi este organizaţie de utilitate publică. Este membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC), a Consumer International, a Dialogului TransOceanic al Consumatorilor şi a International Consumer Research and Testing. În cadrul său funcţionează Centrul European al Consumatorilor România – ECC România.
Joi, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, celor aflate în derulare.
‘Modul în care Directiva Europeană a fost transpusă în Ordonanţă va produce dificultăţi şi costuri. Sub legea Europeană, ea ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente’, a spus Franks, după întâlnirea cu membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
În opinia acestuia, extinderea aplicării OUG 50/2010 şi la stocurile de credite va crea câteva riscuri economice semnificative. Întrebat dacă are o estimare a pierderilor pe care băncile spun că le-ar avea prin aplicarea OUG 50, Jeffrey Franks a răspuns că BNR lucrează acum la colectarea informaţiilor de la bănci însă acestea s-ar ridica la câteva sute de milioane de euro.
SURSA: Agerpres