Aprobarea PNRR-ului Ungariei, amânată oficial. Comisia Europeană: Analizăm încă răspunsurile

Luni, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Arianna Podesta, a declarat că executivul încă analizează răspunsurile oferite de Ungaria. Aceasta a spus că ar putea fi nevoie de zile sau chiar săptămâni pentru a le procesa.

Amintim că termenul limită pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei era 12 iulie. Cu toate acestea, Comisia Europeană va depăși termenul pe fondul temerilor că Budapesta nu întrunește toate condițiile pentru deblocarea granturilor și a împrumuturilor.

„Lucrăm constructiv pentru a încheiea analiza cât mai repede posibil. Dacă analiza va avea nevoie de săptămâni, mai degrabă decât de zile, atunci vom propune Ungariei să fie de acord cu o extindere a termenului limită de două luni”, a spus Podesta.

Pe lângă aprobarea pe care ar putea să o primească de la Comisia Europeană, Ungaria are nevoie și de aprobarea restul țărilor membre. Este greu de prezis dacă va primi aceste aprobări având în vedere că există critici care spun că Ungaria nu ofertă suficiente garanții cu privire la cheltuirea fondurilor.

Mai mult decât atât, întârzierea aprobării PNRR-ului vine pe fondul unui conflict întrec Ungaria și Comisia Europeană. Recent, guvernul condus de Viktor Orban a adoptat o lege considerată homofobă.

Dacian Cioloș anunțase deja suspendarea aprobării PNRR-ului Ungariei

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul Uniunii Europene, a anunțat încă de săptămâna trecută că aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Ungariei a fost suspendat, informează AP.

„Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. De ce? Pentru că acum nu avem garanții că banii vor ajunge la cetățeni onești și merituoși ai Ungariei – și nu la acoliții lui Orban”, a scris Cioloș pe Twitter.

Cu toate astea, ministrul maghiar al Justiției, Judit Varga, a declarat că PNRR-ul nu a fost respins.

„Bruxelles-ul nu a respins planul de redresare al Ungariei, Ungaria rămâne deschisă unui dialog constructiv cu Comisia Europeană”, a spus ea.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat în Parlamentul European că o astfel de decizie nu a fost încă luată.

„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus miercuri Jourova.

Totuși, decizia întârzierii aprobării a fost confirmată tot săptămâna trecută, pentru publicația Politico, de mai mulți oficiali și diplomați UE care au dorit să își păstreze anonimatul

Sursă foto: Dreamstime