Circa jumătate dintre cei intervievaţi, respectiv 48,27%, consideră că noul pachet de legi dezavantajează clar angajaţii şi favorizează patronii, în timp ce alţi 40,43% dintre respondenţi se aşteaptă la abuzuri din partea companiilor, în urma aplicării Codului.

Sub 2% dintre participanţii la studiu au fost de părere că noul Cod al muncii va genera locuri de muncă şi va fi mai uşor să te angajezi (1,55%) sau că vor fi mai bine plătiţi pentru munca prestată (1,49%).

Cei chestionaţi au mai spus şi că modificările vor crea confuzie, Codul nu era necesar (5,81%), în timp ce doar 2,45% cred că angajaţii vor fi mai performanţi cu noile norme.

Conform Myjob, angajatorii s-au pronunţat cu greu privind noul Cod al muncii. Cu toate acestea, mai mult de jumătate (53,85%) dintre companiile chestionate consideră că schimbările aduse de Guvern vor crea doar confuzie şi o nouă legislaţie în domeniu nu era necesară.

Aproape o treime (30,77%) dintre angajatorii care au participat la studiu cred că noile prevederi vor creşte performanţa angajaţilor şi sub 10 procente (7,69%) consideră că acestea îi vor ajuta să angajeze mai uşor şi să creeze noi locuri de muncă. Tot 7,69% declară că era nevoie de o lege care să dea prioritate nevoilor investitorilor.

Studiul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 1-15 martie, pe un eşantion reprezentativ de 2.805 de persoane. Dintre respondenţi, femeile sunt cele care se tem sensibil mai mult de abuzuri din partea angajatorilor, în proporţie de 40,66% faţă de 31,49%, în cazul bărbaţilor. Niciun participant la studiu din 30 de judeţe, printre care Constanţa, Iaşi, Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Buzău, Brăila, nu este de părere că angajaţii vor fi mai performanţi după noul Cod al muncii. Pentru Bucureşti, procentul este de 3,11%.
SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: