Apple a înregistrat un profit în creştere cu 47% faţă de trimestrul trecut, depăşind detaşat aşteptările de pe Wall Street. Vânzările de laptopuri Macintosh şi popularitatea iPhone la nivel global au fost principalele cauze ale creşterii care a dus la „cel mai bun trimestru din istoria Apple”.

Având în vedere reticenţa consumatorilor de a cheltui, rezultatele Apple în ultimul trimestru sunt impresionante. Acţiunile Apple aproape şi-au dublat valoarea anul acesta. Luni, au crescut cu 6% după încheierea şedinţei de tranzacţionare, după ce au închis la valoarea de 189,96 de dolari.

Întoarcerea pe scena publică a lui Steven P. Jobs în cadrul unui eveniment organizat în septembrie pentru prezentarea noilor iPod-uri a calmat temerile privind probleme de management ale companiei.

Computerele Apple se cumpără şi în criză

Apple a înregistrat câştiguri semnificative în segmentul computere, în timp ce mulţi dintre rivalii săi încercau să recupereze pierderile suferite datorită recesiunii. Apple a declarat că a vândut 3,05 milioane de computere Mac acest trimestru, cu 17 la sută mai mult decât cele 2,6 milioane vândute în aceeaşi perioadă anul trecut.

Vânzările Mac au avut de câştigat şi de pe urma sezonului „back-to-school”, precum şi de introducerea în Iunie a Snow Leopard, ultima versiune a sistemului de operare Mac. Apple a contiunat să încasesze profituri şi din introducerea noului smartphone – iPhone 3GS – care a vândut 7,4 milioane de telefoane trimestrul acesta, faţă de cele 6,9 milioane de telefoane vândute în acelaşi semestru al anului trecut.

Cererea mai mare decât oferta

Cu toate acestea, există indicatori care sugerează că performanţa companiei ar fi putut fi şi mai bună. Timothy D. Cook, CFO-ul Apple, a declarat că cererea pentru 3GS a depăşit aşteptările şi că i-a luat companiei până în octombrie pentru a face faţă şi a echilibra cererea şi oferta în unele ţări.

Conducerea Apple a adăugat că plănuieşte să introducă iPhone în China pe 30 octombrie printr-un parteneriat cu China Unicom. „Aceasta este cea mai mare piaţă din lume în ceea ce priveşte numărul total de telefoane si este foarte important ca noi să încercăm să acoperim cât mai mult din această piaţă cu smartphone-uri”, a declarat Cook.

Deşi vânzările de iPod au fost uşor mai scăzute decât aşteptările, compania a subliniat faptul că vânzările pentru iPod Touch, care poate să susţină aplicaţii la fel precum iPhone, s-au dublat.

În trimestrul care s-a încheiat pe 26 septembrie, Apple a declarat că venitul net s-a ridicat la 1,67 miliarde de dolari de la 1,14 miliarde anul trecut, iar încasările au crescut la 9,87 de miliarde de la 7,9 miliarde anul trecut.

Întrebaţi ce părere au de competitorii iPhone-ului – Motortola, research In Motion şi Palm, conducerea Apple a declarat că se simte foarte confortabil luându-se la întrecere cu oricine. 

SURSA: NYT