Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat joi că “va deschide porţile” ţării sale pentru refugiaţii sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei, transmite dpa.

“Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poţi eticheta operaţiunea noastră drept o invazie”, a declarat Erdogan la Ankara. “Atunci vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi”, a continuat preşedintele turc, insistând că operaţiunea militară din Siria are ca obiectiv doar “eliminarea terorii”. Erdogan a mai afirmat că forţele armate turce au neutralizat 109 terorişti în a doua zi a ofensivei lor la est de Eufrat.

Turcia vrea să evite crearea unui stat terorist de-a lungul frontierei sale, a declarat preşedintele, referindu-se la miliţia kurdă care controlează zone întinse din nord-estul Siriei.

“Vom distruge ce a mai rămas din ei”, a mai spus Erdogan, cerându-le luptătorilor kurzi să predea armele.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a occidentalilor în lupta împotriva jihadiştilor, suscitând un val de critici internaţionale şi ameninţarea unor sancţiuni americane.

Comisia Europeană a reamintit Turciei că intrarea în Uniunea Europeană presupune aderarea la politica externă a blocului comunitar, exprimându-și astfel dezacordul faţă de operaţiunea militară din nord-estul Siriei. “Aderarea la Uniunea Europeană cere ca toate ţările candidate să se alinieze la politica externă a UE. În acest context, dacă Turcia este serioasă în legătură cu ambiţiile sale, atunci aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.