Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat plăţi de 2,7 milioane de euro către peste 6.200 de fermieri, ca avans la plăţile pe suprafaţă destinate producătorilor agricoli pentru anul 2009, după ce a primit, tot vineri, acordul CE în acest sens.

„România a primit avizul Comisiei Europene pentru acordarea unui avans din plăţile pe suprafaţă destinate producătorilor agricoli, cuvenite pe anul 2009, în limita a 209,9 lei/ha, începând cu data de 16 octombrie. Ţinând cont de contextul economic actual şi, implicit de nevoia de finanţare a fermierilor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin APIA, respectându-şi angajamentul, a autorizat pentru prima zi de plată suma de 2,7 milioane euro, echivalentul a 11,5 milioane lei unui număr de peste 6.200 de fermieri”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Fondurile sunt destinate producătorilor agricoli care au depus cereri în cadrul schemei de sprijn pe suprafaţă, din regiunile unde, în urma controlului, nu s-au constatat discrepanţe faţă de datele declarate în cereri. Plăţile vor continua în perioada următoare, asigură oficialii ministerului.

Peste 1 milion de cereri

În cadrul campaniei din acest an, au fost depuse 1,1 milioane de cereri, România beneficiind de o alocaţie financiară de 623,3 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), la care se adaugă fonduri de la bugetul naţional şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Este pentru prima dată când, în cursul unui an, fermierii primesc sprijinul pe suprafaţă pentru două campanii SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă), atât 2008, cât şi 2009. (…) În mai puţin de 7 luni APIA a plătit peste un miliard de euro celor 1,1 milioane de fermieri care au depus cereri în cadrul campaniei 2008”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al APIA, Melinda Kerekes.

Plăţi devansate pe 16 octombrie

Conform regulamentelor europene, plata pe suprafaţă se acordă, în mod normal, începând cu data de 1 decembrie, însă pentru acest an CE a decis ca plăţile să poată fi efectuate de la 16 octombrie.

Avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentând 70% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA, iar pentru anul 2009 cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 71,12 euro/hectar, potrivit unei hotărâri de guvern.

SURSA: Mediafax