Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, începând cu data de 8 februarie 2021, activitatea de eliberare de adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor”, care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu Agenția, pentru anul de angajament 2021.

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, se eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2021, pentru Măsura 14 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări, se menţionează în comunicat.

Până în prezent, Agenţia a încheiat Convenţii cu mai multe instituţii bancare şi nebancare şi cu cele două fonduri de garantare, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile mici şi mijlocii (FNGCIMM): APIA – BRD – FGCR; APIA – CEC Bank – FGCR/FNGCIMM; APIA – Credit Agricole – FGCR; APIA – Creditcoop – FGCR; APIA – Eximbank – FGCR/FNGCIMM; APIA – FRGCIP – IFN SA; APIA – Intesa SanPaolo – FGCR; APIA – Libra Internet Bank – FGCR; APIA – OTP – FGCR; APIA – Patria Bank – FGCR; APIA – Raiffeisen Bank – FGCR; APIA – Banca Românească – FGCR; APIA -Techcventures – FGCR; APIA – Banca Transilvania – FGCR/FNGCIMM; APIA – Unicredit – FNGCIMM.

Prin adeverinţă se confirmă valoarea de 85% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2021.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021.

APIA: 3,8 miliarde de euro pentru plata subvențiilor în agricultură

Pe de altă parte, România va beneficia, în următorii doi ani, de un ajutor financiar european de peste 3,8 miliarde de euro pentru plata subvenţiilor în agricultură, a declarat, joi, la Botoşani, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Adrian Pintea.

Potrivit acestuia, banii vor ajunge la fermierii români pe schemele de plată deja existente, subvenţiile din fonduri europene urmând să fie acordate atât pentru terenuri, cât şi pentru animale.

„Pe cei doi ani de tranziţie, s-a aprobat de Comisia Europeană Regulamentul 2220 care prevede că, pentru anii 2021- 2022 România, pe plăţile directe, va avea peste 3,8 miliarde de euro pe care să îi acordă fermierilor români. Mai pe înţelesul tuturor, vor fi bani noi pe programe vechi. Programele care au fost în exerciţiul 2015- 2020 vor fi şi în aceşti doi ani de tranziţie”, a afirmat Pintea.

Directorul Agenției a precizat că, începând cu 1 martie 2021, va demara campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021. Cererile vor putea fi depuse online până pe 15 mai.