O nouă poliție ar putea apărea în România. Este vorba despre o nouă structură care ar urma să poarte numele ”Poliția Canină”.

Înființarea acestei poliții a fost propusă de către oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), aceștia precizând că va da un plus de eficiență.

Unul dintre câinii care ar putea ”lucra” la Poliția Canină este Șuier, cel mai cunoscut cățel polițist de la noi din țară. Activează de șapte ani în domeniu și are nenumărate capturi de droguri.

Totuși, el a devenit foarte cunoscut după ce mii de tineri s-au fotografiat cu el la festivalurile de muzică unde a fost în misiune.

Șuier este specializat și în descoperirea dispozitivelor explozive. Toată pregătirea a primit-o la centrul Chinologic al Poliției Române de la Sibiu.

România are peste 100 de câini de poliție

Sunt peste o sută de câini de poliție la nivel național, iar cei mai mulți dintre ei sunt folosiți de structurile de ordine publică.

La ultima evaluare, specialiștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu au fost prea mulțumiți de activitatea echipajelor canine.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune că structurile de poliție care dețin căței de serviciu nu pot asigura permanența pentru nicio specializare.

Concret, cățeii aceștia nu pot lua urma unei persoane dispărute și a fost și descoperită cauza. În România nu există o pregătire la nivel național a acestor animale. Această pregătire există doar individual, acolo unde există un angajat care se implică din propria inițiativă.

În momentul de față, înființarea Poliției Canine este doar o propunere aflată în dezbatere publică. Această propunere face parte dintr-un plan mai mare care poartă numele de ”Strategia Națională pentru Siguranță și Ordine Publică 2027”.

Așadar, până să se implementeze cu adevărat Poliția Canină în România mai avem de așteptat.

Atribuțiile structurilor din cadrul Serviciului de Poliție Canină

Chiar dacă mai este ceva până chiar vom aveam cu adevărat Poliția Canină în România, site-ul oficial al Serviciului de Poliție Canină din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București arată care sunt atribuțiile structurilor din Serviciul de Poliție Canină.

”Serviciul de Poliţie Canină din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti a devenit unitate de sine stătătoare având la bază Planul de măsuri pentru implementarea programului-cadru privind restructurarea şi reorganizarea activităţilor cu câini de serviciu în Poliţia Română cu numărul 180.182 din 08.08.2006 care stabileşte ca obiectiv general dezvoltarea capacităţii de acţiune a formaţiunilor dotate cu câini de serviciu pentru atingerea standardelor europene în ceea ce priveşte serviciul poliţienesc oferit comunităţii”, se arată pe site.

Așadar, sunt două compartimente:

  • Compartimentul conducători câini de mirosuri: prelucrare urme, descoperire cadavre umane îngropate, detectare tutun şi produse din tutun și detectare substanţe stupefiante
  • Compartimentul conducători câini de patrulare și intervenție

Atribuțiile pentru compartimentul conducători câini de mirosuri sunt:

  • Participă cu câinele de serviciu specializat la cercetarea la faţa locului sau la cazurile unde este solicitat câinele pentru prelucrarea urmei de miros uman de către subunităţile şi formaţiunile de poliţie (pentru specializarea „prelucrare urmă de miros uman”).
  • Participă cu câinele de serviciu specializat la cautarea persoanelor dispărute care nu prezintă pericol social (copii, bătrâni, etc) la cazurile unde este solicitat câinele pentru prelucrarea urmei de miros uman de către subunităţile şi formaţiunile de poliţie
  • Participă cu câinele de serviciu specializat la cazurile unde este solicitat câinele pentru depistarea cadavrelor umane îngropate de către subunităţile şi formaţiunile de poliţie (pentru specializarea depistare cadavre), precum şi la cercetarea la faţa locului când se impune folosirea eficientă a câinelui de serviciu cu o astfel de specializare.
  • Colaborează cu tehnicienii criminalişti, precum şi cu alte autorităţi şi instituţii abilitate în acest sens, în soluţionarea cazurilor pentru care a fost solicitat câinele de prelucrare a urmei de miros uman / depistarea cadavre umane îngropate.
  • Contribuie la realizarea procesului-verbal de cercetare la faţa locului şi întocmeşte documentaţia specifică privind folosirea câinelui de serviciu pentru prelucrarea urmei de miros uman / depistare cadavre umane îngropate (procesul-verbal de folosire a câinelui şi a schiţei folosirii câinelui în conformitate cu prevederile art. 91 C.P.P.).
  • Participă cu câinele de serviciu specializat în depistarea substanţelor stupefiante în cadrul percheziţiilor (corporale, a bagajelor, a autovehiculelor, trenurilor, navelor, aeronavelor, containerelor de transport, domiciliare), pentru scotocirea terenului în depistare de substanţe stupefiante solicitate de subunităţile şi formaţiunile de poliţie.
  • Participă la alte acţiuni cu câinele din dotare la solicitarea subunităţilor de poliţie (pânde, arestări de infractori periculoşi, aplanări de conflicte medii si majore, etc).
  • Împreuna cu câinele de serviciu participă la manifestarile cultural educaţionale (pe linie tematică), precum şi în cadrul activităţilor organizate de reprezentanţii societăţii civile şi cei ai mass-media.
  • Constată infracţiuni şi aplică contravenţii conform competenţelor conferite de actele normative în vigoare.

Atribuțiile pentru compartimentul conducători câini de patrulare și intervenție sunt:

  • Acţionează pe linia respectării prevederilor normative legale în vigoare privind menţinerea şi asigurarea ordinii şi siguranţei publice (activităţi preventive), precum şi pe linia respectării legislatiei privind câinii periculoşi, a legii privind protecţia animalelor şi a legii privind regimul câinilor fără stăpân
  • Participă la misiunile de patrulare (pe teritoriul subunităţilor de poliţie repartizate, în zonele stabilite prin notele de măsuri elaborate).
  • Participă la acţiuni cu câinele de serviciu la manifestaţii sportive, culturale, educaţionale etc şi la solicitarea expresă a formaţiunilor şi subunităţilor de poliţie pentru executarea de pânde, arestări de infractori periculoşi, intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, etc.
  • Asigură rezerva, sau, dupa caz, intervenţia în situaţiile tensionate care pot apărea între grupuri medii şi mari de persoane ce se formează, în marea majoritate, cu ocazia meciurilor de fotbal şi a protestelor de stradă.
  • Constată infracţiuni şi aplică sancţiuni contravenţionale conform competenţelor conferite de actele normative în vigoare.
  • Foloseşte câinele de serviciu în conformitate cu prevederile Art. 38 din Manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică (Anexa 1 a Dispoziţiei I.G.P.R. nr. 643 din 05.12.2005).