Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, a declarat joi că țara sa se opune ferm negocierilor comerciale lansate miercuri între Statele Unite ale Americii și Taiwan, pe care Guvernul de la Beijing o consideră parte integrantă a teritoriului său.

„China se opune ferm acestor discuţii comerciale. China se opune oricărei forme de schimb oficial între orice ţară şi regiunea chineză Taiwan, inclusiv orice negociere şi semnarea unui acord economic şi comercial cu conotaţie suverană şi caracter oficial”, a declarat joi Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, relatează France Presse.

Amintim faptul că, de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, Taiwanul este condus de un regim politic rival regimului comunist din China.

În prezent, însă, Guvernul de la Beijing urmărește „reunificarea” teritoriului insular cu „patria mamă”, nefiind exclusă recurgerea la forţa armată.

SUA și Taiwanul au lansat noi discuții oficiale privind un acord comercial comun

Amintim faptul că, miercuri după-amiază, Statele Unite ale Americii şi Taiwanul au lansat discuţii oficiale asupra unui acord comercial.

Aceste discuţii comerciale sunt lansate la scurt timp după ce a fost anunțat oficial un nou parteneriat economic în Asia-Pacific de către preşedintele american Joe Biden.

Din 1994, SUA şi Taiwan sunt legate printr-un cadru pentru comerţ şi investiţii, iar în 2002, țara insulară a aderat oficial la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ceea ce a contribuit la creşterea comerţului bilateral.

Următorul pas în relaţia economică dintre cele două state ar fi un acord comercial oficial care este aşteptat într-un context politic complex, relatează sursa citată.

Referitor la noul parteneriat economic în Asia-Pacific, menționăm faptul că acest Cadru economic pentru Indopacific, ce reunește pentru început 13 state diferite, este „destinat” eşecului, susține ferm China.

Acesta este un proiect pe care China nu îl vede cu ochi buni, notează agenția de presă France 24.

Cadrul economic pentru Indopacific (Indo-Pacific Economic Framework, Ipef) nu este un acord de liber schimb, ci prevede mai multă integrare între membrii săi în patru domenii cheie: economia digitală, lanţurile de aprovizionare, energiile verzi şi lupta împotriva corupţiei.

„Este un angajament pentru a lucra cu prietenii noştri apropiaţi şi parteneri în regiune pe provocările care sunt cele mai importante pentru a asigura competitivitatea economică în secolul al XXI-lea”, a adăugat preşedintele american.

IPEF cuprindea iniţial 13 state diferite: Statele Unite ale Americii, Japonia, India şi Australia (acestea compun formatul diplomatic „Quad”), Brunei, Coreea de Sud, Indonezia, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

„Împărtăşim un angajament pentru o regiune indopacifică liberă, deschisă, echitabilă, inclusivă, interconectată, rezilientă, sigură şi prosperă”, au declarat într-un comunicat comun statele respective, care reprezintă împreună circa 40% din PIB-ul mondial.

În calitate de „platformă deschisă, IPEF ar putea primi alte ţări în final, a precizat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă.

China susține ferm că acesta este un proiect „destinat” eşecului

Această iniţiativă americană pare clar destinată să dea în Asia-Pacific o alternativă la China, a doua putere economică mondială cu influenţă tot mai mare în regiune, potrivit sursei citate.

Jake Sullivan a asigurat că este o „platformă deschisă” deoarece este concepută şi definită ca atare, dar Guvernul de la Beijing se simte exclus şi a anunţat-o foarte clar.

Washingtonul caută „să formeze mici clici în numele libertăţii şi deschiderii” sperând „să contracareze China”, a spus recent ministul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, care susține ferm că proiectul american este „destinat” eşecului.