Președintele indonezian Joko „Jokowi” Widodo s-a întâlnit, marți, la Beijing cu omologul său chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang. Este prima vizită a unui oficial străin în China. Beijingul a găzduit ultima dată lideri străini în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie, președintele rus Vladimir Putin fiind printre aceștia, relatează The Jakarta Post.

Angajamentul Chinei, partenerul comercial numărul 1 al Indoneziei, de a aprofunda relațiile comerciale și de a sprijini pe deplin președinția Indoneziei a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), de anul viitor, este o victorie economică și politică pentru Jokowi.

Marea Chinei de Sud, mărul discordiei

Indonezia și China se bucură de legături strânse, deși regimul de la Jakarta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intruziunea chineză în zona sa economică exclusivă din Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică în întregime. Beijingul revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud şi are avanposturi militarizate în zone ale mării, care sunt contestate de ţările vecine, precum Filipine şi Vietnam.

Președintele Indoneziei a descris China drept „partenerul strategic al Indoneziei”.

Planuri comune China-Indonezia

„Trebuie să întărim acest parteneriat cu o cooperare care este benefică pentru țara noastră și, în același timp, pentru regiune și lume”, a spus Widodo în declarația dată presei.
Un proiect de construire a unei linii feroviare de mare viteză din capitala Indoneziei, Jakarta, până la orașul Bandung, care a stagnat, va fi finalizat conform programului, iar alte proiecte majore vor fi lansate, se arată în comunicat.

În ceea ce privește problemele maritime, părțile au convenit să consolideze comunicarea și să se angajeze în cooperarea în domeniul pescuitului pentru a „exploata potențialul economiei maritime”.

China își flexează mușchii în Marea Chinei de Sud

La începutul săptămânii trecute, China a anunțat un exercițiu militar de amploare în Marea Chinei de Sud, în timp ce portavionul american USS Ronald Reagan navighează în apropierea Insulelor Spratly, iar un distrugător american a efectuat manevre consecutive.

Brunei, China, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam au revendicări teritoriale asupra Mării Chinei de Sud, dar Beijingul încearcă să se impună prin forță.

„Prezența noastră în Marea Chinei de Sud demonstrează angajamentul Americii față de un Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat căpitanul Fred Goldhammer, comandantul USS Ronald Reagan.

Agenția Kyodo a informat zilele trecute că peste 4.000 de militari din douăsprezece ţări se vor alătura unui exercițiu militar anual comun între Indonezia şi Statele Unite luna viitoare, pe fondul tensiunilor în creştere din Marea Chinei de Sud.