Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va zbura marți la Hanoi pentru o vizită de două zile în Vietnam, înainte de a se îndrepta spre o reuniune G20, la sfârșitul acestei săptămâni, în Indonezia, a anunțat guvernul vietnamez.

Vizita, la invitația ministrului vietnamez de Externe, Bui Thanh Son, are loc în contextul în care cele două națiuni marchează cea de-a zecea aniversare a „parteneriatului lor strategic”, a precizat guvernul vietnamez într-un comunicat.

Rusia, cel mai mare furnizor de arme al Vietnamului

Rusia este cel mai mare furnizor de arme al Vietnamului, iar companiile sale sunt implicate în mai multe proiecte energetice majore din țară.

Cele două națiuni au legături strânse care datează din epoca sovietică, iar Vietnamul nu a condamnat până acum invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”.

În aprilie, Vietnamul a votat împotriva unei rezoluții de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza războiului.

Datorită parteneriatului dintre cele două țări, comerțul bilateral a crescut anul trecut cu 25%, ajungând la 7,1 miliarde de dolari, transmite guvernul vietnamez.

După vizita de la Hanoi, Serghei Lavrov urmează să ajungă în insula indoneziană Bali, unde se întâlnesc şefii diplomaţiilor din G20, grupul ţărilor cu cele mai mari economii din lume, relatează Reuters.

Situația războiului din Ucraina

Rusia a raportat luni preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce trupele sale împreună cu separatiştii proruşi au ocupat oraşul Lisiceansk, continuându-şi ofensiva pentru cucerirea regiunii vecine Doneţk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei, consemnează AFP.

După căderea oraşului Lisiceansk, elementul central în planul de cucerire a Donbasului, bazin industrial în mare parte rusofon şi controlat parţial de separatiştii proruşi din 2014, armata rusă îşi concentrează, se pare, eforturile pe înaintarea sa spre Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe importante din Doneţk, care au fost duminică supuse unor tiruri intense.

„Ruşii ucid civili!”, a declarat luni dimineaţă guvernatorul regiunii Doneţk, raportând zece morţi, între care doi copii, în urma tirurilor ruseşti din urmă cu o zi la Sloviansk şi în împrejurimi.

Ministrul rus de Externe a susținut într-o conferinţă de presă că Occidentul se folosește de problema aprovizionării pieţei mondiale pentru a obține o prezenţă NATO în Marea Neagră.

„Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat Serghei Lavrov.