Denumit „Poarta Iordaniei”, proiectul a fost aprobat în timpul unei reuniuni a cabinetului guvernului israelian, scrie Al Jazeera.

În ultimii ani, guvernul iordanian a fost dezamăgit de progresul lent făcut de partea israeliană, până la punctul în care și-ar fi pierdut complet interesul pentru proiect. Dar, la finele săptămânii, premierul Yair Lapid a mers la Amman, unde s-a întâlnit cu regele Abdullah al-II-lea, pentru a stabili „detaliile finale”.

Potrivit presei israeliene, ideea unui astfel de proiect a fost propusă pentru prima dată în 1994, când cele două țări și-au normalizat relațiile, dar abua acum au fost convenite toate detaliile.

Ce include proiectul ”Poarta Iordaniei”

„La 28 de ani de la Acordul de pace semnat cu Iordania, facem încă un pas înainte în relațiile de bună vecinătate dintre cele două țări”, a spus Lapid, subliniind că proiectul ”va contribui foarte mult la dezvoltarea și consolidarea regiunii”.

Planul include un pod care leagă statul evreu de regatul hașemit, un pasaj între zonele israeliene și iordaniene ale parcului industrial, a cărui construcție a fost finalizată deja.

Potrivit declarațiilor guvernului israelian din ultimii ani, proiectul ar avea un cost aproximativ 200 de milioane de șekeli israelieni (59 de milioane de dolari).

Acesta va include fabrici israeliene și iordaniene pe partea iordaniană a parcului, în timp ce o aripă logistică și o bază vor fi construite pe partea israeliană, pentru transferul mărfurilor din porturile israeliene de la Marea Mediterană, Iordania fiind o țară fără ieșire la mare.

Autoritatea Aeroporturilor din Israel va construi și va opera terminalul Jordan Gateway Park, sub rezerva acordurilor bugetare și a aprobării Comitetului Economic al Knesset.

Primul proiect comun de infrastructură între Israel și Iordania

Aproximativ 172 de acri au fost alocați în Iordania pentru proiect și aproximativ 60 de acri pe partea israeliană.

Israelul a precizat că proiectul „va permite antreprenorilor și oamenilor de afaceri israelieni și iordanieni să comunice direct” și „va genera inițiative comune în comerț, tehnologie și industria locală”.

Deși acesta va fi primul proiect comun de infrastructură între Israel și Iordania, mai multe state arabe au promovat acorduri economice și de securitate cu Israelul în ultimii ani, amintește Al Jazeera.

În 2019, fostul președinte SUA, Donald Trump, a lansat un plan economic între Israel, Palestina și statele arabe, în ciuda opoziției palestinienilor.

În mai 2022, Israelul a semnat un acord de liber schimb cu Emiratele Arabe Unite (EAU), primul său mare acord comercial cu o țară arabă.