Un nou angajament între Rusia și India

India și Rusia au convenit să își consolideze parteneriatul în domeniul apărării în cadrul discuțiilor purtate vineri de miniștrii apărării din cele două țări, a declarat guvernul indian, în contextul în care New Delhi se teme că războiul din Ucraina afectează propriile livrări militare de la Moscova.

Rajnath Singh și Serghei Șoigu au purtat discuții în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la New Delhi.

„Ei au recunoscut relația unică, de lungă durată și testată în timp dintre India și Rusia”, se arată în declarație, transmite Reuters.

India depinde de importurile de arme din Rusia

Aceștia „și-au exprimat satisfacția cu privire la încrederea și respectul reciproc continuu dintre cele două țări, în special în domeniul apărării, și și-au reiterat angajamentul față de consolidarea parteneriatului”, se arată în comunicat, fără a fi oferite alte detalii.

India, cel mai mare importator de arme din lume, depinde de Rusia pentru aproape jumătate din importurile sale militare și a cumpărat de-a lungul deceniilor avioane de luptă, tancuri, submarine nucleare și un portavion.

Însă războiul din Ucraina a blocat livrările de piese de schimb rusești esențiale pentru ca India să își întrețină flotele de tancuri și avioane de luptă și a întârziat livrarea sistemelor rusești de apărare aeriană.

India a refuzat să dea vina public pe Rusia pentru războiul din Ucraina și și-a crescut schimburile comerciale cu Moscova până la un nivel record, determinat în mare parte de importul de petrol rusesc.

Apropierea de Moscova, criticată de Occident

Mai mulți lideri occidentali au criticat apropierea Indiei de Rusia, în contextul în care s-a încercat izolarea Moscovei de la invazia în Ucraina din februarie 2022. Autoritățile de la New Delhi spun însă că își apără interesele în cumpărarea de petrol rusesc și a făcut presiuni pentru o soluție diplomatică la conflict.

Moscova, care se va confrunta cu o posibilă contraofensivă din partea forțelor ucrainene în următoarele săptămâni, i-a primit marți pe miniștrii apărării din Iran, Siria și Turcia, iar Șoigu a purtat, de asemenea, discuții cu ministrul apărării din China pe 18 aprilie.

Șoigu a declarat la reuniunea OCS că scopul real al Occidentului în Ucraina este de a învinge strategic Rusia, de a fi o amenințare pentru China și de a-și menține propria poziție de monopol, a relatat agenția de știri de stat rusă RIA.