Apar vaccinuri contra Omicron pentru toamnă. Compania Moderna a anunţat, luni, că va propune două variante , concepute împotriva variantelor BA.1, respectiv BA.4 şi BA.5.

Producătorii de vaccinuri, inclusiv Moderna şi compania rivală Pfizer dezvoltă vaccinuri actualizate pentru a ţinti sub-variantele Omicron cu răspândire rapidă BA.4 şi BA.5. Aceste variante au crescut numărul infectărilor în Statele Unite, în ultimele săptămâni.

Moderna a declarat că decizia sa de a dezvolta vaccinuri bivalente s-a bazat pe diferite preferinţe ale pieţei pentru vaccinuri împotriva sub-variantelor.

Vaccinurile bivalente sunt concepute pentru a viza două variante diferite de coronavirus – varianta iniţială din 2020 şi variantele Omicron mai recente, a susținut Reuters.

Varianta inițială Omicron a suferit deja mutații în Statele Unite

Moderna a indicat că noi date clinice cu privire la vaccinul său mRNA-1273.214, conceput pentru a ţinti varianta BA.1, a demonstrat răspunsuri ale anticorpilor neutralizanţi semnificativ mai mari împotriva BA.4 şi BA.5 comparativ cu actualul rapel autorizat.

Al doilea candidat la rapel al companiei, ARNm 1273.222, este bazat pe tulpina BA.4/5 şi este în curs de dezvoltare în conformitate cu îndrumările recente ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente a SUA.

Potrivit analistului Jefferies Group Michael Yee, deşi noile date despre rapelul companiei care vizează sub-varianta BA.1 demonstrează o mai bună durabilitate şi un răspuns imunitar mai eficient, varianta iniţială Omicron a suferit deja mutaţii în Statele Unite, iar FDA va aproba probabil rapelurile BA.4/5.

Niveluri ridicate de cazuri de COVID-19 în Europa

Și Europa este lovită, din nou, de COVID. Având la bază subvarianta Omicron BA.5, numărul de cazuri din aproximativ cincizeci de ţări din zona OMS Europa s-a apropiat de 500.000 pe zi în ultima săptămână a lunii iunie, de la circa 150.000 pe zi la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor publicate de organizaţie.

Aproape toate ţările europene prezintă un număr în creştere al cazurilor de infectare, Portugalia, Luxemburg, Franţa, Grecia, Cipru, Germania şi Austria având cea mai mare incidenţă.

OMS a declarat că se aşteaptă la „niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa. Organizația a făcut apel la monitorizarea îndeaproape a virusului după o triplare a cazurilor zilnice luna trecută.

„Pe măsură ce ţările din Europa au ridicat măsurile sociale care erau în vigoare, virusul va circula la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

„Virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”, a subliniat el.