Premierul Florin Cîţu vine cu noi vești pentru elevi. Potrivit acestuia, modul de începere a cursurilor școlare va fi decis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, în funcție de situația epidemiologică.

În ceea ce privește testarea elevilor, dacă înainte de vacanța de Paște, premierul susținea că dorește ca Ministerul Sănătății să cumpere teste non-invazive pentru elevi și a fost refuzat de ministrul de atunci, Vlad Voiculescu, de data aceasta, premierul a refuzat să se mai pronunțe.

”A fost o discuție, în acest Comitet, tangențială. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației se uită care este situația vor vedea cum vor reveni copiii la școală. Să vedem ce concluzii au cele două ministere și apoi vom comunica”, a spus Florin Cîțu.

Pe lângă reîntoarcerea elevilor în școli, premierul Florin Cîțu a vorbit și despre redeschiderea restaurantelor și despre pașii pe care trebuie să îi facă România pentru a reveni la normalitate.

Când revine România la normalitate

Mai exact, potrivit acestuia, România nu va reveni la normalitate începând cu data de 1 iunie. El susține că data de 1 iunie reprezintă doar o primă fază a relaxării restricțiilor și totul se bazează pe modul de desfășurare al campaniei de vaccinare.

„În toată starea de urgență era greu de văzut acest scenariu despre cum o să revenim la normalitate. Întâi iunie nu înseamnă că revenim de tot la normalitate, dar înseamnă un pas normal, dacă avem 35% din populația vaccinată, deci depinde de noi…

Fiecare minister o să vină cu propuneri și vor coopera între ele. A fost o ședință pe care o aștept de un an de zile și ne dă soeranță. Începem să ne gândim la revenirea la normalitate.

Prima faza a revenirii la normalitate începe la 1 iunie. Depinde doar de noi”, a declarat Florin Cîțu.

În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor și organizarea evenimentelor, premierul Florin Cîțu susține că se ia în calcul organizarea unor evenimente-pilot, pentru a vedea cum decurge situația.

„Pentru perioada imediat urmatoare putem vorbi doar de evenimente-pilot, nu putem vorbi de a redeschide un sector sau altul in totalitate. Sunt câteva propuneri la Ministerul Culturi, pentru Teatrul National si Opera Romana”, a adăugat Cîțu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea