Într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le dă bucureștenilor o veste încurajatoare. Acesta a anunţat luni că a semnat „acordul pentru modernizarea altor 11 kilometri din reţeaua primară de termoficare” a Capitalei.

Nicuşor Dan: Lucrările vor începe în luna ianuarie. (…) Sunt conștient că problema termoficării este una vitală

Totodată, el a adăugat că este conștient de problema termoficării și tocmai din acest motiv, va face tot posibilul pentru a corecta „situația generată de indolența precedentelor administrații”.

„Sunt conştient că problema termoficării este una vitală şi îi asigur pe locuitorii Capitalei că facem tot posibilul pentru a corecta această situaţie generată de indolenţa precedentelor administraţii”, a mai scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Amintim faptul că încă din luna noiembrie a anului trecut, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) anunța că desfășoară lucrări pentru remedierea unor avarii apărute pe conductele de termoficare, în mai multe zone din sectoarele 2, 3, 4 și 5 din Capitală.

Ulterior, Nicușor Dan a intervenit în acest context. El preciza atunci că, în ceea ce privește problemele pe care bucureștenii le au cu apa caldă și căldura, Primăria pe care o conduce poate interveni doar de urgență la avariile care se produc.

Când ar putea fi reabilitată complet rețeaua de termoficare din București

Totodată, edilul mai declara atunci că problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în timp, deoarece au fost „ani întregi de inacţiune”.

O reacție în acest sens a avut-o și deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta preciza că reabilitarea reţelei primare de termoficare va dura aproape 90 de ani în ritmul actual.

În același timp, el a mai subliniat și faptul că ar trebui permisă concurenţa între alternative, precum construirea centralelor de cvartal, centralele individuale, instalarea panourilor fotovoltaice şi a pompelor de aer sau sistemul de stat.

„81% din reţeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de reţea. Pe lângă asta mai e şi ‘reţeaua secundară’ de circa 3.000 de km, din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe reţeaua primară şi să o ignorăm pe cea secundară. În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist.

Deci am termina de reabilitat doar reţeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni şi 16 de zile”, scria reprezentantul USR.