Ca mai toate studiile clinice, studiile privind vaccinul anti Covid-19 nu au colectat date despre variabilitatea menstruației în rândul participanților.

Potrivit Vox, mai mulți experți, inclusiv fostul director Pfizer Michael Yeadon, și-au exprimat îngrijorarea că vaccinurile actuale ar putea afecta negativ sănătatea reproducerii. În paralel, femei din întreaga lume au început să se întrebe dacă anumite dereglări ale menstruației, apărute după vaccinare, anticipează schimbări mai serioase în capacitatea actuală sau viitoare de a concepe.

În scurt timp, teoriile care asociază vaccinurile cu infertilitatea au început să se răspândească. Și, pe bună dreptate, spun experții, având în vedere absența datelor care abordau efectele secundare ale vaccinului asupra menstruației.

Primul studiu cu privire la modificările menstruale asociate cu vaccinarea

Luna trecută, National Institutes of Health a anunțat publicarea unui studiu cu privire la modificările menstruale asociate cu vaccinarea, fiind primul studiu de acest gen evaluat de colegi.

În cercurile de experți, se știe că sistemul imunitar joacă un rol major în menstruație, iar evenimentele care stresează sistemul imunitar pot provoca modificări menstruale. Deci, deși medicii nu au fost foarte surprinși să audă de nereguli menstruale minore, de scurtă durată, după vaccinare, mulți au fost uluiți de reacția unora la aceste efecte secundare.

Trei studii recente au examinat modificările menstruale legate de vaccinare la grupuri mari de persoane, care au primit atât vaccinuri ARNm (cum ar fi Pfizer/BioNTech și Moderna) cât și vaccinul Johnson & Johnson.

Ce au vrut să vadă autorii cercetării

Studiile au fost concepute pentru a evalua diferite tipuri de modificări menstruale. În timp ce studiul finanțat de NIH s-a concentrat pe modificări ale duratei ciclului menstrual, celelalte două studii au evaluat modificări ale fluxului în zilele de ciclu și pauzele dintre menstruații. De asemenea, unul dintre studii a analizat sângerarea la persoanele aflate la postmenopauză.

În cele din urmă, cercetătorii au analizat datele de la aproape 4.000 de persoane aflate la menstruație, dintre care aproximativ două treimi primiseră un vaccin Covid-19.

În medie, primul ciclu de după administrarea primei doze de vaccin a avut loc cu doar șapte zecimi din zi mai târziu decât de obicei, indicând o prelungire minusculă, dar măsurabilă a intervalului dintre menstruații. Nu s-a observat nicio schimbare în rândul persoanelor nevaccinate.

Marea majoritate a participanților la studiu (90%) au primit doze de vaccin pe bază de ARNm, iar menstruațiile lor au fost întârziate cu nouă zecimi de zi, după a doua doză.

Persoanele vaccinate cu două doze pot avea intervale variabile între cicluri

”Este logic din punct de vedere biologic ca subgrupul de persoane vaccinate cu două doze să aibă intervale deosebit de variabile între cicluri”, au scris autorii.

Mai multe date despre modificările menstruale post-vaccinare ar putea apărea în curând. Alison Edelman, ginecolog la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, care a condus studiul NIH, a precizat că echipa ei analizează și acum date despre modificările menstruale după vaccinare.

Deja, pare să aibă loc o schimbare de paradigmă. Cercetătorii care în prezent fac teste ale unui nou vaccin non-Covid au contactat-o pe Edelman, pentru a afla cum trebuie să urmărească schimbările menstruale în rândul participanților la studiu. ”Pare un pas în direcția corectă. Evenimentele neplăcute sunt și mai îngrijorătoare când apar fără avertismente” a spus Edelman.
Ea este convinsă că descoperirile echipei sale vor stimula eforturi mai ample de a face evaluări ale efectelor secundare ale vaccinurilor asupra menstruației.