Efectele secundare ale dozei booster sunt, în general, similare pentru toate cele trei mărci de vaccinuri, scrie Fortune. În SUA, beneficiarii vaccinului Johnson & Johnson sunt eligibili pentru rapel la două luni după prima doză. Adulții care au primit serul Pfizer sau Moderna sunt eligibili pentru a treia doză la șase luni după a doua doză dacă au 65 de ani sau mai mult, dacă au o afecțiune sau lucrează/ trăiesc într-un mediu cu risc ridicat.

Dureri musculare și articulare, umflare sau durere la locul injectării, oboseală

Efectele secundare ale dozei booster sunt similare pentru toate cele trei mărci de vaccin. Acestea includ dureri musculare și articulare, umflare sau durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, frisoane sau febră și ganglioni limfatici umflați, conform Johns Hopkins Medicine.

Umflarea ganglionilor limfatici la axilă ar putea să apară mai curând după rapelul Pfizer decât de la celelalte vaccinuri, susține FDA.

Datele din studii publicate pe 28 septembrie (excluzând pacienții care au primit două doze de vaccin J&J) arată că 74,9% dintre persoanele care au primit o a treia doză de vaccin au raportat reacții locale, cum ar fi durere sau umflare la locul injectării.

Febră sau pierderea poftei de mâncare, mai ales a doua zi după vaccinare

Aproape 70% dintre aceștia au raportat reacții sistemice precum febră sau pierderea poftei de mâncare, mai ales a doua zi după vaccinare. Cele mai frecvente reacții specifice au fost durerea la locul injectării (71%), oboseala (56%) și durerea de cap (43,4%). Pentru majoritatea oamenilor, aceste efecte secundare au fost trecătoare.

Dintre cei 6.200 de participanți la test care au primit trei doze de Moderna, reacțiile locale au fost mai frecvente după booster, decât după a doua doză (de la 83,5% la 84,7%), iar reacțiile sistemice au fost mai puțin frecvente (de la 79% la 81,3%).

Un semn că organismul nostru își „construiește protecția

Printre cei 6.300 de participanși care au primit trei doze de la Pfizer a fost raportată o tendință similară. Reacțiile locale au crescut ușor (de la 71,7% după a doua doză la 74,1% după rapel), iar reacțiile sistemice au scăzut (de la 71,7% după a doua doză la 69,2% după rapel).

Majoritatea reacțiilor sunt doar un semn că organismul nostru își „construiește protecția”, iar impactul negativ dispare de obicei în câteva zile, notează CDC.

Reacțiile grave nu pot fi excluse

Deși puțin probabil, reacțiile grave nu pot fi excluse. În cazul vaccinului Johnson & Johnson, anafilaxia (o reacție alergică severă, cum ar fi o erupție cutanată sau dificultăți de respirație) și tromboza (coagularea sângelui) au apărut în doar șapte cazuri la 1 milion de femei vaccinate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani. De vaccinul J&J este legată și tulburarea neurologică Sindromul Guillain-Barré (GBS), deși 100 de czuri din 12,8 milioane de persoane vaccinate nu sunt suficiente pentru a confirma cauzalitatea.

Apariția cheagurilor de sânge au fost, de asemenea, raportate în ocazii rare, mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani, la o săptămână sau două după vaccinarea cu serul J&J.