Din 2021, vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, recent aprobat la Guvern. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință. Pe noua reglementare, salariații vor fi oarecum forțați să-și verifice mai des situația plății efective a CAS, obligație ce revine angajatorului. Ministrul muncii a ținut să-i asigure pe cei cărora nu li s-au virat contribuțiile până acum că nu vor avea de suferit la pensie, dar că, din 2021, lucrurile nu vor mai sta la fel. 

Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei, potrivit unei prevederi din Proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul. Mai departe, acesta va trebui adoptat de Parlament ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Pentru ca o perioadă de muncă să fie luată în calcul ca stagiu de cotizare, va fi nevoie de plata efectivă a CAS pentru salariatul respectiv – plată care va rămâne, ca acum, în sarcina angajatorului.

Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, scrie în proiectul legii pensiilor.

SURSA: avocatnet.ro