Undă de șoc în Europa! Gazprom suspendă livrările de gaze pe termen nedefinit

Totodată, gigantul rus susține că decizia a fost luată în contextul în care există o defecțiune la o turbină a gazoductului Nord Stream, iar aceasta a fost complet oprită pentru a fi reparată, conform informațiilor transmise de ria.ru

Potrivit informațiilor transmise de un reprezentant al companiei într-o scrisoare către compania Siemens, defecțiunile necesită piese din Germania pentru a putea fi reparate.

Astfel, compania rusă a solicitat piesele, chiar dacă știe foarte bine că această cerere nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

În aceste condiții, gigantul rus al gazelor lasă să se înțeleagă că reparația și, implicit, reluarea livrărilor de gaze nu vor mai avea loc la data prevăzută.

Amintim că gazoductul Nord Stream 1 era oprit de două zile, dar trebuia repus în funcțiune sâmbătă. Germania este cel mai mare client al Gazprom, însă a reușit în câteva luni să-și reducă dependența de Rusia. În august, doar 9 la sută din gazul consumat la nivel național era rusesc. Norvegia este acum cel mai mare furnizor al Germaniei.

Avertismentul lansat de Kremlin

Trebuie menționat că anunțul Gazprom vine la scurt timp după ce Kremlinul avertizase că decizia G7 de plafonare a prețului petrolului va destabiliza piețele.

„Noi putem spune un lucru cu certitudine: adoptarea unei astfel de hătărâri ar destabiliza semnificativ pieţele petrolului”, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

De altfel, Moscova a semnalat intenţia de a opri exporturile de petrol către ţările care aplică plafonarea preţurilor cerută de Grupul G7.

„În privinţa limitării preţurilor, noi pur şi simplu nu vom mai livra petrol sau produse petroliere companiilor sau ţărilor care impun astfel de restricţii”, a afirmat Aleksandr Novak, vicepremierul rus responsabil de Afaceri Energetice.

Un astfel de plafon „ar fi total absurd” şi ar provoca destabilizarea preţurilor, iar „consumatorii europeni şi americani vor fi primii care vor suporta preţul”, a subliniat Aleksandr Novak.

Uniunea Europeană a stabilit deja reducerea importurilor de petrol din Rusia, permiţându-le doar pe cele prin oleoducte, cele pe cale maritimă urmând să fie oprite.

Miniştrii Finanţelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au anunţat, vineri, intenţia de a plafona preţul petrolului importat din Rusia, în cadrul sancţiunilor impuse din cauza invaziei militare în Ucraina.

„La Summitul de la Elmau, liderii G7 au reafirmat angajamentul comun de a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului de agresiune, de a susţine stabilitatea pieţelor energetice globale şi de a minimiza efectele economice negative, mai ales în ţările cu venituri mici şi medii.

În sensul acestui angajament, confirmăm astăzi intenţia noastră politică unitară de a finaliza şi a implementa o interzicere completă a serviciilor care permit transportarea petrolului de origine rusă şi a produselor petroliere, la nivel mondial, iar furnizarea acestor servicii va fi permisă doar dacă petrolul şi produsele petroliere sunt achiziţionate la un preţ sau sub un preţ (un plafon de preţ) stabilit de coaliţia largă a ţărilor care aderă la implementarea acestui plafon”, a anunţat Grupul G7.