Anunțul făcut, astăzi, de BNR în ceea ce privește deficitele externe ale României ar trebui să bage în ședință Guvernul.  Deficitul contului curent al balnaței de plăți a sărit, anul trecut, de 9,4 miliarde de euro, de la sub 6 miliarde de euro, cât a fost în 2017. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că din România a ieșit cu 9,4 miliarde de euro mai multă valută decât a intrat. Și mai rău este că balanța de plăți s-a deteriorat în toate componentele sale, adică acolo unde aveam surplus de bani cifrele su scăzut și acolo unde exista deficit au crescut.

Ca de obicei, comerțul cu bunuri a adus cel mai mare deficit, ceea ce demonstrează, încă o dată, că mâncăm și ne îmbrăcăm mai ales din import și că majorările de salarii nu au rămas în România și s-au dus mai ales către companiile străine producătoare. Deficitul pe zona de bunuri, adică diferența dintre importuri și exporturi a fost de peste 14,8 miliarde de euro și, mai grav, importurile au crescut de aproape două ori mai repede decât exporturile. Un plus a adus zona serviciilor, mai ales transporturile, însă și aici se observă o deteriorare, întrucât plusul a scăzut de la 8,2 miliarde de euro la 8,1 miliarde de euro.

Investițiile străine directe, pe de altă parte, adică cele care ar trebui să compenseze deficitele externe, au crescut doar marginal, de la 4,7 la 4,9 miliarde de euro. Ca procent în deficitul contului curent, ele au scăzut, însă semnificativ. La finele lui 2018, practic doar  50% din deficit putea fi acoperit prin investițiile străine directe.

Vestea bună este că datoria publică a României a scăzut, ca procent în produsul intern brut.