Pe 4 martie, autoritățile de la Bucureşti au adoptat o decizie legată de scenariile privind evoluţia și intervenția în cazul infecţiei cu noul coronavirus în România. Scenariul 1 presupune existenţa de la 1 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Scenariul 2, de la 26 până la 100 de cazuri, scenariul 3, de la 101 până la 2.000 de cazuri de infecție, iar ultiml scenariu vorbeşte deja despre peste 2.001 cazuri de îmbolnăvire.

Potrivit autorităţilor, scenariul 3 va presupune următoarele măsuri suplimentare: anchete epidemiologice mai extinse, secții separate pentru coronavirus în spitale, limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, adică cele pentru boli cronice sau intervenții programate şi un control la graniță mai accentuat, care să vizeze și persoanele din alte țări decât cele care sunt în zona roșie sau zona galbenă.

“Mai devreme sau mai târziu vom trece în scenariul trei. Este o certitudine. Suntem pregătiţi, avem resursa umană necesară, avem paturile de terapie intensivă, încă avem consumabile, ne luptăm cu orice înseamnă fenomen speculativ, de aceea am blocat exportul paralel”, a spus ministrul Sănătății, Costache, într-un interviu la Antena3.

“Este un sistem sanitar slăbit, este un sistem sanitar care a fost legiferat şi întreţinut nesănătos ani de-a rândul, un sistem sanitar care are foarte mult până va ajunge la nivelul Franţei, Germaniei sau Italiei care aţi văzut cât de repede un sistem sanitar ultraperformant cum a fost dat peste cap de această epidemie de COVID-19”, a mai declarat ministrul.

Un sistem sanitar cu un buget vlăguit

Victor Costache a catalogat drept ”un buget vlăguit” cel pe care l-a găsit la Ministerul Sănătăţii. El a spus că ”important este să nu repetăm din greşelile trecutului”, adăugând că ”nu este momentul să aruncăm cu piatra, să acuzăm pe nimeni în momentul de faţă”.

”Trebuie toţi, ca popor, ca societate, să conştientizăm că nu mai putem în momentul de faţă să trăim ca până acum. Trebuie să călătorim mult mai puţin, să evităm aglomeraţiile până reuşim să descifrăm secretele acestui virus”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Victor Costache a anunţat că în lupta cu coronavirusul sunt implicate și spitalele private, precizând că peste 300 de paturi de terapie intensivă pot fi folosite de la unitățile private în caz de nevoie. „Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău și să folosim toate resursele. La stat ne putem baza pe aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă, toate utilizate. Vom prioritiza, pentru a putea debloca aceste paturi de terapie intensivă”, a explicat ministrul.