Studiul a folosit imagistica RMN la pacienții diagnosticați cu miocardită, o afecțiune a mușchiului inimii care a fost constatată la câțiva pacienți după ce au fost vaccinați anti-Covid.

În ultimele luni s-a observat o legătură între vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager și cazuri foarte rare de miocardită (inflamația mușchiului inimii) și pericardită (inflamația mucoasei din jurul inimii), scrie Times of Israel.

”Un fenomen rar, caracterizat prin leziuni ușoare ale mușchiului inimii”

Printre pacienții care au fost diagnosticați cu miocardită clinică post-vaccinare, rezultatele imagistice au arătat că sunt ușoare și în concordanță cu „miocardita clasică”, au concluzionat cercetătorii. Studiul lor a fost publicat în publicația europeană Cardiovascular Imaging.

„Studiul a arătat că acesta este un fenomen rar, caracterizat prin leziuni ușoare ale mușchiului inimii, care nu ar putea să afecteze sănătatea pe termen lung a pacienților”, a spus Ashraf Hamdan, șeful departamentului de imagistică cardio al spitalului și unul dintre autorii lucrării.

Pacienții s-au plîns de dureri în piept

Cercetătorii au analizat 15 din 54 de pacienți care au fost diagnosticați cu miocardită la 42 de zile după ce au primit prima doză de vaccin Pfizer. Dintre cei 15 – toți bărbați – zece au primit și o a doua doză. Cercetarea a fost efectuată în perioada 20 decembrie 2020- 24 mai 2021, iar scanările au fost efectuate între 3 și 130 de zile după diagnostic.

Cel mai frecvent, pacienții s-au plîns de dureri în piept, care au trecut. Toți pacienții au supraviețuit și au fost externați.

69% dintre cazurile de miocardită survin după a doua doză

Israelul a fost prima țară care a observat apariția miocarditei, în special la adulții mai tineri, după a doua doză de vaccin. Noul studiu a demonstrat acest lucru, arătând că 69% dintre cazuri survin după a doua doză, mai ales la grupa de vârstă 16-29 de ani (unde prevalența cazurilor a fost de 10,7 pentru fiecare 100.000 de persoane vaccinate).

Un studiu realizat în septembrie a constatat de asemenea că vaccinul Pfizer a fost asociat cu un risc de miocardită (unul până la cinci evenimente la 100. 000 de persoane). Studiul s-a bazat pe evidența electronică a două milioane de persoane, cu vârsta de 16 ani și peste.