Vaccinurile împotriva COVID-19 generează în continuare numeroase controverse, cu toate că deja sunt peste 70 de milioane de persoane la nivel global care au fost vaccinate împotriva SARS-CoV-2, potrivit ultimelor statistici.

Peste 2.000 de români au participat la un sondaj pentru a afla mai multe despre vaccin

În încercarea de a spulbera teama populaţiei, fizicianul Cristian Presură a realizat un sondaj pentru a afla care sunt principalele întrebări şi temeri ale românilor legate de vaccin.

Peste 2.000 de persoane au răspuns la acest sondaj, iar apoi cinci medici şi experţi au răspuns celor mai frecvente întrebări. Este vorba despre Valentin Nădășan, Sandra Alexiu, Vlad Mixich, Răzvan Cherecheș și Robert Ancuceanu.

Vlad Mixich a distribuit şi el pe pagina sa de socializare videoclipul de 17 minute, împreună cu următorul mesaj.

“În urma unei postări pe Facebook, Cristian Presură a organizat un sondaj întrebând care sunt temerile legate de vaccin. Mai mult de 2000 de persoane au răspuns. Apoi, sub coordonarea lui Valentin Nădăşan, medic şi profesor la UMF Tg Mureş, mai mulți specialiști au răspuns punctual la fiecare dintre temeri. Clar și concis.”

Care au fost cele mai des întâlnite întrebări şi temeri ale românilor?

1 . Vaccinul are efecte necunoscute pe termen lung (cancer, etc.).

2 . Vaccinul a fost realizat într-un timp scurt şi nu i s-a verificat siguranţa.

3 . Vaccinul a fost testat pe prea puţini oameni.

4 . Companiile farmaceutice nu îşi asumă riscurile grave.

Cristian Presură spune că cei mai mulți oameni care au văzut clipul pe YouTube i-au mulțumit pentru că a lămurit cu ajutorul medicilor principalele lor temeri legate de vaccinul împotriva COVID-19. Cu atât mai mult cu cât a încercat să primească din partea specialiștilor răspunsuri care să fie pe înțelesul tuturor.

„Temerile de pe primele locuri sunt temeri obișnuite, la care ne-am gândi oricare dintre noi, chiar și cei care cunoaștem știința”, a declarat fizicianul pentru Digi24.