Dar, pe măsură ce facturile la încălzire cresc, ca urmare a creșterii costurilor gazelor și a unei crize energetice fără precedent, putem apela la câteva trucuri pentru a economisi bani, scrie Stratford-Herald.

Există însă unele măsuri la care trebuie să ne gândim pentru a economisi energie și bani, sporind în același timp eficiența energetică a gospodăriei.

Una dintre soluțiile recomandate de specialiști este achiziționarea de panouri reflectorizante pentru izolarea caloriferelor. Acestea economisesc energie, reflectând căldura pierdută în mod normal, prin perete.

O măsură mai ieftină, mai rapidă și mai indicată pentru zilele cu adevărat reci poate implica plasarea panourilor reflectorizante în spatele caloriferelor, astfel încât aerul cald va fi distribuit în direcția corectă. Această idee foarte simplă poate însemna că vă puteți încălzi casa mult mai repede și puteți reduce sau opri centrala mult mai devreme.

Folosiți cât mai mult lumina naturală

Deși afară nu e ca-n luna august, iar soarele e tot mai zgârcit, trebuie să profităm de lumina naturală. Specialiștii insistă că ridicarea jaluzelelor, plaselor și draperiilor va ajuta la încălzirea unei încăperi, doar folosind lumina soarelui, fără a fi nevoie să pornim încălzirea. Dar tot ei atrag atenția că seara trebuie să le lăsăm din nou jos, astfel încât să poată acționa ca un strat de izolație.

Observați pe unde se pierde căldura

O izolare mai bună a ferestrelor și ușilor nu va permite piarderea căldurii, dar unele metode pot fi costisitoare și necesită timp. Cu toate acestea, puteți avea un avantaj, verificând pe unde se pierde căldura, de la golurile care necesită reparații, cum ar fi spațiile mai mari între podea, pe lângă ferestre sau chiar prin coșul de fum. Puteți cumpăra o serie de produse care să asigure o izolare mai bună a ferestrelor și ușilor și puteți face singuri unele mici reparații.

Încercați să țineți ușile închise

Reducerea fluxului de aer poate ajuta casa să rămână calduroasă cât mai mult timp. Dacă preferați să stați în sufragerie toată seara, închiderea ușii către restul casei va ajuta la păstrarea cât mai mult a căldurii. Iar folosirea termostatelor poate fi foarte utilă în creșterea/ reducerea încălzirii, în funcție de camerele pe care le utilizați.