Medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași vin cu precizări de ultimă oră în acest caz controversat. Aceștia au reușit să îi salveze în final viața tinerei, care a vrut să se sinucidă înghițind 60 de comprimate de Paracetamol pe fondul unei probleme sentimentale.

Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași susține că tânăra are doar 24 de ani și a ajuns la spital în stare gravă. Ulterior a fost transferată, medicii făcându-i dializă pentru a elimina substanțele toxice din organism, având în vedere că Paracetamolul determină insuficiență hepatică atunci când este administrat în cantități foarte mari.

Potrivit acestuia, tânăra este în prezent conștientă și internată încă la spital.

„A fost internată în stare gravă, cu un bilanț profund alterat și cu afectare hepatică importantă. Din fericire, pacienta și-a revenit aproape complet după două ședințe de dializă hepatică, în momentul de față este conștientă, cooperantă și internată pe Secția de Nefrologie”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, potrivit Antena 3.

Totodată, acesta a mai adăugat că analizele și funcția hepatică ale tinerei s-au îmbunătățit semnificativ, precizând că în lipsa dializei hepatice nu ar fi supraviețuit.

În ceea ce privește atitudinea tinerei, medicul susține că acesteia îi pare rău pentru ce a făcut, adăugând că se bucură de faptul că a reușit să supraviețuiască, fără a rămâne cu sechele, iar medicii sunt și ei mulțumiți de reușită.

Efectele paracetamolului asupra funcției hepatice

„Am vorbit astăzi cu ea și își dorește să nu mai treacă nimeni printr-o asemenea experiență și îi pare rău pentru ce a făcut. În același timp, se bucură că a trecut peste această încercare, iar echipa medicală are această satisfacție: văd că un tânăr care a venit în comă și cu o speranță foarte mică de viață poate să plece fără sechele la domiciliu”, a mai declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor.

În urma acestui caz, medicii trag un semnal de alarmă cu privire utilizarea Paracetamolului de către populația generală și de accidentele care pot apărea în momentul în care consumarea acestuia se face necontrolat, în doze nesupravegheate.

Potrivit acestora, toxicitatea hepatică a Paracetamolului este ridicată, iar medicamentul trebuie administrat doar la recomandarea medicului și sub supravegherea acestuia.

„Toxicitatea hepatică a Paracetamolului este ridicată la doze apropiate de doza terapeutică. Recomand administrarea medicamentelor doar sub supraveghere medicală și păstrarea lor în locuri ferite pentru persoane vulnerabile. Prima dializă hepatică, procedura prin care i-a fost salvată viața tinerei, a fost pentru prima dată realizată în România la spitalul nostru, în 2003.

Avem experiență mare, iar dializa hepatică permite tratarea rapidă a acestor cazuri”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonator al Compartimentului de Transplant Renal din cadrul spitalului.